De duurzaamheid bevorderen

Huislijn Ekstertassen Kringloopcentrum
We krijgen allemaal de Lentegroeten van het kringloopcentrum!
Ik was was in een grote kringloopwinkel in het midden van het land, en daar ontving ik een lentegroeten-kaart. Middenin de grote loods was een aantrekkelijke hoek ingericht met handgemaakte produkten. Er stond eenKamerscherm van borduurwerken grote tafel waaraan een aantal vrouwen aan het naaien was. Kaartjes en paaseitjes stonden uitnodigend klaar en toen ik zo’n kaartje pakte, werd ik gelijk toegesproken door één van de vrouwen. Ze zag me geïnteresseerd kijken naar de kringloop-vlijt en wilde graag uitleg geven. Ze hebben daar een compleet textiel-atelier ingericht en maken tassen, kussens, tutu’s, slingers en nog wat decoratie-artikelen. Het zag er allemaal zo leuk en vrolijk uit!
Alles wordt handgemaakt met stoffen, garens, ritsen, zakdoeken, knopen en attributen die in het kringloopcentrum zijn binnengebracht.
Ik kreeg een gesprekje, en toen kon ik ook uitspreken wat ik wel eens denk bij dit soort produkten. “Ik vind het soms wel jammer als mooi handwerk zomaar doormidden wordt geknipt”. Gelukkig kreeg ik herkenning: “Dat vinden wij ook hoor! Maar er zijn vaak ook geborduurde kleedjes die zo vol met vlekken zitten dat er niks anders mee gedaan kan worden dan de goede delen eruit te knippen.” En zo is een complete huislijn opgezet om oude stoffen en goed materiaal zoveel mogelijk om te vormen tot aantrekkelijke tassen en kussens. Uitgangspunt daarbij is dat er zo min mogelijk verloren gaat, en dat het oorspronkelijke handwerk zo goed mogelijk wordt gebruikt. Bij elk stuk wordt gekeken hoe het het beste tot z’n recht kan komen.

Kaart met lentegroeten en huislijn kringloopcentrum

Achterop de vrolijke lentekaart staat: “Superbedankt dat u uw spullen en textiel bij ons brengt of koopt! Zo helpt u mensen aan een werkplek en bevordert u duurzaamheid.” Op www.kringloopamersfoortleusden.nl kun je nog veel meer vrolijke en handgemaakte voorbeelden zien van deze kringloop-aktiviteit. De tassen die gemaakt worden heten “Ekster Tassen” en die vind je ook op hun Facebook-pagina.
M’n lentegroeten-kaart bewaar ik bij mijn ‘Textielkaarten’ want met dat verhaal achterop vind ik hem daar wel bijhoren. Een kaart met daarop een bedankje dat we de duurzaamheid bevorderen: dat is een prima textielkaart, verwijzend naar een leuk initiatief.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Boeken over merklappen

Snelle klik

Oud boekje Kunstbreiwerk

Vøringsfossen waterval

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen