De jurk uit het Palmhoutwrak

Een zeventiende-eeuwse jurk van koninklijke allure en in zeer goede staat is een unicum! Deze jurk is in 2014 opgedoken uit een scheepswrak voor de kust van Texel, en sinds najaar 2022 te zien in het museum Kaap Skil. Een bijzondere ervaring om zò dichtbij een historische jurk te kunnen staan, bijna alsof je zelf de geschiedenis binnentreedt. Bìjna kun je je voorstellen hoe vrouwen dit soort jurken droegen. En hoe één vrouw diep teleurgesteld moet zijn geweest toen deze kostbare jurk verloren ging. Maar nu is deze jurk dan te zien voor groot publiek, èn is deze jurk onderwerp van nauwkeurig onderzoek, waardoor de kennis van o.a. het gebruik en verwerken van textiel aanzienlijk is toegenomen. Een zeer bijzondere jurk!

De jurk is gemaakt van zijde satijn, met een ingeweven bloemenmotief. In de zeventiende eeuw heette het een japon of tabbert. Hoewel de jurk nu een gemêleerde uitstraling vol crème-, rood- en bruintinten heeft, had de jurk oorspronkelijk waarschijnlijk één kleur, maar het is niet duidelijk welke kleur. De originele kleurstoffen zijn deels vergaan, terwijl andere kledingstukken in dezelfde kist mogelijk verfstoffen hebben afgegeven.

De jurk roept vele vragen op, o.a. de vraag voor wie de jurk was bestemd. Wetenschappers verwachten nog jaren nodig te hebben om alle vragen te beantwoorden. Maar één ding is overduidelijk: deze indrukwekkende zijden jurk is na een verblijf van bijna vier eeuwen op de zeebodem, nog in verrassend goede staat! En het is een wereldwijd unieke vondst, want er is nauwelijks nog kleding uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven. Zo’n complete jurk is echt een unicum!

1 gedachte over “De jurk uit het Palmhoutwrak”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.