Dit jaar staan de sprookjes centraal op de decemberzegels. In het bijbehorende boekje staat ook het sprookje van Hans en Grietje en daar is de traditie om een koekhuisje te maken op gebaseerd. Het is een typische gezins-activiteit, waarbij de kinderen mogen helpen om de basis van peperkoek (gingerbread) te versieren. Als het klaar is, staat het huisje eerst een tijdje als decoratie en pas met de feestdagen mag het worden opgegeten.
De traditie komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar de gebroeders Grimm twee eeuwen geleden hun sprookjes schreven. Duitse bakkers begonnen toen peperkoekhuisjes te bakken, en later werden dat de Lebkuchen. Kenmerkend voor de smaak van peperkoek zijn de warme specerijen gember en kaneel, en daarom is dit juist ook zo lekker is in de winter.
Een geborduurd koekhuisje op mijn blog, met een peperkoek-mannetje in een bakvormpje want dat is ook een beetje mode in de borduur-mogelijkheden. Dan heb ik dat ook nog eens gehad!





