Geborduurde kleine aardbeitjes

Handwerkliefhebbers hebben soms kleine onafgemaakte borduurwerkjes en wat kun je daar dan nog mee?
Vandaag een blogje over wat ik zelf maakte van een oud borduurwerkje. Het is door iemand anders geborduurd en het lapje was nog lang niet vol. Ik haalde één aardbeitje uit waar een nieuw rijtje was begonnen en maakte er een rand omheen.
En wat nu? Wat maak ik ervan? Ik dacht erover na en besloot gewoon tot de meest simpele afwerking. Het wordt een ‘iets’, wat ik gewoon leuk vind om te zien, omdat het zo mooi is geborduurd. Het ligt in de kamer op warme dagen, en straks ruim ik het weer op en dan kom ik het af en toe tegen. Maar dan is het tenminste ‘af’ en dat kijkt leuker.


In een paar foto’s laat ik zien waar je op moet letten als je ook een borduurwerkje op deze manier wilt afmaken.
Allereerst het randje: dat mag gerust een tint donkerder zijn dan de gebruikte kleur in het borduurwerkje. Meestal is één rand kruisjes genoeg De meeste borduurwerkjes knappen heel erg op van een randje.
In de derde foto (hieronder) is te zien hoe weinig ruimte er was onderaan het lapje. Ik naaide er een stukje witte stof tegenaan, zodat ik meer ruimte had om op te spannen. En nu ik toch bezig was: ook één van de lange randen kreeg een extra lapje, voor meer verwerkings-ruimte.
Na het strijken spande ik met een lange witte draad het borduurwerk om een stukje karton. Dat kan een oude pizzadoos zijn, die je precies op maat knipt. Dat wil zeggen: iets groter dan het randje. Het geborduurde randje moet niet precies aan het uiteinde vallen, maar er moet wat extra witte ruimte omheen blijven (zie bovenste foto).
Voor het spannen maak je eerst een paar grote steken naar alle vier de zijden en dan controleer je steeds aan de voorkant of het nog mooi recht zit. Je kunt dan nog wat bijsturen. Daarna maak je nog veel meer rijgsteken van de ene naar de andere zijde van het lapje.
Wel belangrijk: het karton moet nìet met de afbeelding naar boven onder het borduurwerk zitten. Dat zou doorschijnen. En degene die dit borduurde had nou juist zoveel moeite gedaan om te zorgen dat er op de achterkant helemaal niks door zou schijnen.

Mijn eerste grote aardbei was net rijp toen ik hiermee bezig was, en na deze foto at ik ook alle kleine aardbeitjes op.
Alle aardbeien weer op dus, maar dit leuke kleine afgewerkte borduurwerkje ligt hier nog. Het is gewoon leuk om een tijdje tegenaan te kijken.

4 gedachten over “Geborduurde kleine aardbeitjes”

  1. Beerta Bosch-Wichers Hoeth

    Wat een heerlijke aardbeien. Nog een tip: doe tussen het karton en het borduurwerk een dun laagje fiberfill. Dit beschermt het borduurwerk tegen het karton en laat het geheel nog iets mooier spannen. Ik ga nu aardbeien kopen. Hartelijke groeten Beerta

    1. Margriet Hof

      Goed idee!
      Eigenlijk twéé goede ideeën: aardbeien eten nu het kan, en dat laagje fiberfill.
      Hoewel ik het zo strak ook wel mooi vind, maar ik ga het misschien nog wel eens op die manier proberen.

  2. Wat leuk dat je eenvoudig uitlegt hoe je zo’n borduurwerkje spant.
    En dank je wel voor de tip van het randje er om heen!
    Groetjes, Betsy

    1. Margriet Hof

      Veel borduursters hebben nog wel van die onafgewerkte borduurwerkjes liggen, dus wie weet is het een tip voor anderen. Het is altijd mooier om tegenaan te kijken als het een beetje is afgewerkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.