Herdenkingsdienst 70 jaar bevrijding in Grote Kerk

Grote Kerk Apeldoorn versierd met rood wit blauw

In Apeldoorn werden Canadese veteranen al vele keren hartelijk ontvangen en nogmaals bedankt voor hun inzet tijdens de oorlog om ons land te bevrijden. Ook in deze eerste week van mei zijn er weer een aantal van hen gekomen. Vanmorgen waren zij aanwezig in een herdenkingsdienst in de Grote Kerk, die al vaak entourage is geweest voor nationale vieringen. Mooie woorden werden gesproken, prachtige liederen werden gezongen. Er was blijdschap, om in een volle kerk samen te zijn: Hollanders en Canadezen. Maar zeventig jaar na het beëindigen van de tweede wereldoorlog is er ook realisme: er zijn weer andere oorlogen uitgebroken, terreurdaden Borduurwerk Grote Kerk Apeldoorngepleegd, en fundamentalistische krachten hebben op veel plekken de overhand gekregen. Al die elementen  van dankbaarheid dat in ons land het totalitaire regiem werd overwonnen, en bezorgdheid over wat er elders plaatsvindt, kregen in deze dienst een plekje. Zo was er een citaat van een bekend politicus: “Het verleden màg ook niet voorbij gaan. Zodra we denken dat dit verleden een afgesloten boek, is is het gevaar dat we het gaan herhalen het grootst. Wat hier gebeurde mag niet tot litteken worden, maar moet ons tot permanente handicap dienen.”

Het was goed om met zoveel stadsgenoten in een volle kerk weer de gezamenlijke impuls te ontvangen voor onze generaties om ons huiswerk te blijven doen: de waarden van het leven onderhouden. Wij zijn gehandicapt door wat in het verleden gebeurde. Maar die handicap moet niet alleen een last zijn, maar ook een aansporing om het goede te doen en het goede te zoeken (zo werd dat gezegd).

Mooi dus om bij belangrijke vieringen, gebeurtenissen, herdenkingen en belevenissen als stadsgenoten bij elkaar te kunnen komen. En het is fijn als dat in een historische en grote kerk kan. Apeldoorn heeft een prachtige Grote Kerk, die vaak gebruikt wordt om decor te zijn bij feestelijke en nationale en soms koninklijke diensten. Ik kan me voorstellen dat mensen van het gebouw zijn gaan houden. En dat ze dat gebouw dan ook een keer wilden borduren. Ik heb twee borduurwerken van deze grote kerk. Eén borduurwerk bood ik al eerder te koop aan, en vandaag plaats ik ook dit nieuwe borduurwerk van de Grote Kerk in m’n shop.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Geborduurd kerstkleed

Zomeravondfietstocht

Kerstkleed op tuinbank

Kerstsfeer

Oude kussentjes

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen