Jul – Christmas – Weinnacht – Noël – Kerst

De klassieke manier om met handwerk kerstmotieven te verwerken is om allerlei figuren en voorstellingen te borduren. Vooral in Scandinavië waren ze daar goed in en deze boekjes met patronen van sterretjes, hertjes, kerkjes, herdertjes, kaboutertjes, engeltjes en boompjes gingen half Europa over. Voor het gemak werd de titel maar vast in vijf talen weergegeven, zodat iedereen kon begrijpen dat het om Jul – Christmas – Weihnachten – Noël oftewel het Kerstfeest gaat. Deze klassieke borduurmotieven zijn nog steeds geliefd. Wel frappant dat de borduurmotieven voor een verkleining/versimpeling van het weergegeven object zorgen. Door de weergave in kruissteek wordt alles wat met ‘Jul’ te maken heeft gelijk een beetje schattig, tot en met de machtige engelen aan toe.

Later kwam ook de mogelijkheid om patchwork in te zetten voor de verhoging van de feestvreugd. Er kwamen boeken zoals Een Patchwork Kerstfeest. Ik kreeg deze week een reactie dat de dingen die ik hier laat zien bij iemand regelmatig voor glimlachen-van-herkenning zorgt. Daar hoort deze herinnering aan de negentiger jaren vast ook bij, want toen waren we volop met stofjes bezig.


De laatste jaren is haken erbij gekomen als manier om te kerstdingetjes te maken. De boeken op de bovenste foto staan al (of nog, want er werd al aardig wat besteld) in m’n shop. De boeken op de onderste foto komen er nu bij: 50 sacred Christmas designs, Kerstversieringen haken, Kerstkaarten met stofjes en Kerstfiguurtjes haken.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Biedemeijer schilderij 1881

Gerda Bengtsson – kunstenares van planten in kruissteek

De toverhazelaar bloeit

Tijdschriften Margriet borduren

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen