Kaartweven in Handwerken zonder Grenzen

In Noord-Europa stond de weefkunst in de IJzertijd (500 voor tot 500 na Chr.) al op een zeer hoog peil, ondanks de primitieve gereedschappen die de mensen toen hadden. Hun kleinste ‘weefgetouw’ bestond uit rechthoekige kaartjes, die in de vier hoeken een gaatje hadden. Hierdoor werden draden geregen. Door meerdere van deze ingeregen kaartjes naast elkaar op te stellen was het mogelijk om zeer stevige en mooie banden te weven.
In Egypte was het weven van banden met kaartjes al eerder bekend. Uit opgravingen is gebleken dat al in de 12e eeuw voor Christus banden werden geweven.
Lange tijd was de techniek van het weven met behulp van de vierkante gaten-kaartjes onbekend, en lange tijd wisten archeologen ook niet waar de kaartjes voor hadden gediend die zij over de hele wereld uit de grond haalden. Maar in de vorige eeuw is er van alles over bekend geworden en worden weefsels ontleed en komt er allerlei informatie beschikbaar.

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig heeft Handwerken zonder Grenzen als eerste tijdschrift in Nederland veel artikelen gepubliceerd over de Kaartweefkunst. Telkens een stukje culturele achtergrond en beschrijvingen om de hervonden technieken aan te reiken aan een geïnteresseerd publiek. Uit mijn collectie oude nummers van dit mooie tijdschrift selecteerde ik twaalf tijdschriften met artikelen over het Kaartweven.
Kaartweven en Bandweven staat nu weer volop in de belangstellling en telkens als ik een boek hierover heb wordt het vrij snel weer besteld. Zo kwam ik op het idee om nu ook de artikelen uit HzG onder de aandacht te brengen.

Ik maakte drie setjes van elk vier tijdschriften. Een serie uit 1980, uit 1981/1983 en 1984/1985.
Normaal kosten de oude nummers van Handwerken zonder Grenzen bij mij € 6,00
Deze setjes kosten nu geen 4 x 6 = 24, maar slechts € 16,00.
Deze pakketjes met heel veel informatie over het aloude en hypermoderne Kaartweven vind je in m’n shop.
Misschien is het Kaartweven (nog meer dan breien en borduren) wel het onderwerp waar die tegenstelling tussen Aloud en Hypermodern het meest van toepassing is! Bijzonder leuk dat er nu weer zoveel aandacht voor is. En daarbij is het ook leuk om die oude artikelen te lezen en er nog wat meer over te weten te komen via deze prachtige en tijdloze artikelen in die mooie oude nummers van Handwerken zonder Grenzen. Mensen die nu weer bezig zijn met Kaartweven, weven dan niet alleen hun eigen banden, maar zij weven ook de banden met het rijke verleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.