Kerstversieringen van stro

Stro (en ook biezen, grassen en wilgetenen) behoren tot de natuurlijke materialen die sinds oude tijden zijn gebruikt voor het maken van allerlei gebruiksvoorwerpen, zoals manden. En na de oogst en in de winter was er dan tijd om ook wat versieringen te maken en die horen ook al sinds lange tijd tot de volkstradities. Tegen de kerst werden er sterren en vogeltjes gemaakt van stro en die vormden een snelle decoratie.

Deze boekjes heb ik graag nog in mijn shop, want ik ben altijd al dol geweest op sterren van stro. Hier zijn niet veel boeken over verschenen en het boek Vlechten en Binden is dan ook een (zeldzame) verrassing. Het is weer zo’n bewijs dat er eind vorige eeuw zulke mooie boeken zijn gemaakt, waarin de toen aanwezige kennis werd verzameld en gebundeld. Zulke boeken zijn niet in een hoge oplage verschenen, maar het is mooi dat ze er zijn en dat er af en toe een exemplaar van wordt gevonden, zodat de kennis hierover nog beschikbaar is.

Naast Spelen met Stro zijn er in het Nederlands niet veel boeken over het werken met stro verschenen en ik vind het dan ook niet erg om soms ook een Duits boekje in m’n shop te plaatsen, zoals nu het boekje Strohsterne. Het voorwoord van dit boekje begint met de stelling: Strohsterne kann jeder machen, maar dat komt waarschijnlijk uit de periode dat je vaker mensen in je omgeving zag die dat ook deden, waardoor de drempel om eraan te beginnen lager ligt.

Kerstversieringen van stro uit de Doe-reeks vond ik ook een leuke vondst, een boekje uit 1965 waarin het voorwoord wordt gezegd dat het verheugend is dat meer mensen nu vrije tijd hebben, en daarbij willen die Doe-deeltjes ondersteuning bieden bij het invullen daarvan.

Nù zijn deze boekjes juist een leuke herinnering aan culturele tradities, uit tijden dat het maken van (kerst) op het platteland er gewoon bij hoorde in bepaalde periodes van het jaar. Wie weet is kerst een goede periode om een nieuwe hobby uit te proberen, en dan kun je beginnen met Strosterren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.