Kleed-geschiedenis, Mode-geschiedenis, Kostuum-geschiedenis

Illustraties 6000 jaar mode
“Kunt u het verband leggen tussen de Franse Revolutie en de mode?”
“Waarom was de mode in het Directoir zo buitensporig?”
“Wat is de grondgedachte van de modelijn van de 19e eeuw?”
“Waar kwamen de rijkdommen voor het maken van kostuums in Byzantium vandaan?”
“Wat waren in de middeleeuwen de drie standen en hoe waren die te herkennen aan hun kleding?”
“Wat was een kenmerkende lijn van de mode in de Renaissance?”
“Waardoor verandert de mode”
“Welk land beïnvloedde de herenkleding de afgelopen twee eeuwen?”
“Wat is het culturele gevolg van de kruistochten?”
“Welke andere factoren behalve het klimaat bepalen de kleding?”

Ik probeer in één blogje twee leuke en interessante boeken te beschrijven. Die allebei Mappen kostuumgeschiedenisgaan over een nogal omvangrijk onderwerp: de geschiedenis van de mode. Van de geschiedenis van de kostuums. Van de kleedgeschiedenis. En het is ook leuk om je daar eens in te verdiepen.

Het eerste mapje (6000 jaar mode) met de mooie fijnzinnige tekeningen, is lesstof geweest voor het Nijverheidsonderwijs voor Meisjes. Voorin het mapje staat dat dit materiaal ook gebruikt kan worden bij het Lagere Onderwijs. De datum bij het voorwoord is: 1945.
Wat frappant: direct na de oorlog werd er flinke vaart gemaakt en kon er weer wat worden uitgegeven. Kon het onderwijs over de 6000 jaren die er al vóór die oorlog waren geweest, hervat worden.

De tweede map stamt uit de tachtiger jaren. Een dikke map vol met duidelijke enPagina uit map Kostuumgeschiedenis gedetailleerde informatie over het vakgebied “Kostuumgeschiedenis“. Het was de tijd waarin de Leidse Onderwijsinstellingen en later de Open Universiteit volop tweede-kans-mogelijkheden gaven voor iedereen die zich wilde bekwamen in een interessegebied. Mensen die altijd hadden gedacht “Daar zou ik wel eens wat meer van willen weten”, konden zo’n cursus doen, en die cursussen en lesmappen zaten beslist heel degelijk in elkaar. Deze lesmap (die ik nu in m’n shop plaats) geeft een overzicht van alles wat er bekend is over de verschillende stijl-perioden en mijn ervaring zojuist was: je blìjft erin lezen!
De vragen aan het begin van dit blogje, komen uit deze map, en de bedoeling is dat als je de lesstof hebt bestudeer, dat je dan ook de antwoorden weet.

En nu is het 2016. En ik heb nog een lezing van vorige week vers in m’n geheugen. Ik ontdekte weer hoe leuk het is om naar een lezing te gaan. Ik denk dat ik vast niet de enige ben die dat leuk vind. En nu had ik het idee om aan deskundigen op het gebied van modegeschiedenis te vragen: willen jullie óók nog eens zo’n lezing verzorgen? Waarin je de kennis over de kostuumgeschiedenis aan de hand van de vele illustraties doorgeeft? De mode-geschiedenis is zèlf alsmaar in ontwikkeling, maar de manier van kennis-overdracht óók! Direct na de oorlog: dat mooie onderwijs-materiaal. In de tachtiger jaren: veel zelfstudie, aan de hand van een mooi ontwikkelde studie-map. En nu: dit is de tijd waarin we workshops willen volgen en lezingen willen bijwonen!
Hierbij mijn vraag aan deskundigen op dit gebied: Willen jullie nog eens een paar makkelijke-toegankelijke lezingen organiseren? Het lijkt me leuk om met een groepje in een zaaltje nog eens die hele kostuumgeschiedenis aan me voorbij te zien trekken, in een power-point-presentatie of zo. Het onderwerp is er interessant genoeg voor. Ook (en vooral) nu we niet meer op school zitten.

illustraties uit 6000 jaar mode

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.