Merk- en stoplappen: Door mijn gedaen

Boeken over merk en stoplappen
Merk- en stoplappen staan opnieuw enorm in de belangstelling.
En ik wil maar gelijk de verwachting temperen van degenen die na het zien van deze foto hopen één van deze boeken te kunnen kopen via m’n shop: helaas, daar staan ze niet (meer) in. Ik heb de allerlaatste exemplaren van het boek “Door mijn gedaen” opgespoord die nog te koop waren, en één daarvan gaat vandaag op de post naar iemand ver weg, die heel graag zo’n boek wilde hebben. En het andere exemplaar hou ik maar zelf, want dat is goed voor m’n achtergrondkennis op dit gebied.

In de tachtiger en negentiger jaren was er ook een grote belangstelling voor de merk- en stoplappen die nog in veel musea te vinden waren. Mevrouw Eef de Jonge, die bij een museum in Zeeland werkte, schreef daar toen een boek over wat een zeer geliefd boek werd: “Door mijn gedaen, de geschiedenis van de Zeeuwse merk- en stoplap.”
In haar voorwoord schreef ze dat ze al studerend tot de ontdekking kwam dat er al heel veel eerdere publicaties waren op dit gebied. Ze noemde de namen en publicaties van M.G.A. Schipper-van Lottum, A. Meulenbelt-Nieuwburg, en J. Visser. Voor geïnteresseerden misschien handig om deze namen eens te lezen. Als je een boek van één van hen tegenkomt, dan weet je dat je daarmee blij kunt zijn!

De geschiedenis van de merk-en stoplappen is fascinerend en boeiend. De hernieuwde aandacht hiervoor in onze tijd is ook verheugend en ergens ook logisch: we zijn zò bezig met het ontdekken van onze eigen (rijke) geschiedenis. Voor handwerksters (ook de nieuwe generatie) is het ook erg leuk om te zien tot hoever de traditie al teruggaat.
Ik blijf zoeken naar deze boekjes, en dan zet ik ze graag weer in m’n shop!
(O ja: persoonlijk vind ik dat de naam van Cecile Dreesmann ook wel in het rijtje hoort van eerdere auteurs. Haar boek “Door het oog van duizend naalden” werd destijds op grote schaal gedrukt en daarvan heb ik nog wel een paar exemplaren te koop.)
Het lapje hieronder is een antiek stoplapje uit mijn eigen collectie.

Antiek stoplapje

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Midweek op Schiermonnikoog

Amsterdam servies

Oude boeken over breien

Haakwerk voor iedereen

Reacties

  1. “Door mijn gedaen” werd vaak op merklappen geborduurd.

    Wat zo leuk is, is dat in de provincie Zeeland later het project “Door Ons Gedaen” van de grond kwam wat uiteindelijk resulteerde in de langste Merklap ter Wereld en het bijbehorende boek.
    Dat was in 2000 het Jaar van de Textiel.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen