Merk- en stoplappen in Goes

Het historische stadscentrum van Goes straalt in het Zeeuwse Zonlicht. De mooiste pakhuizen staan op de Grote Kade en de Kleine Kade. We maakten een kleine stadswandeling, mede daartoe aangemoedigd door bijvoorbeeld een website die de tips voor een stedentrip op een rijtje zet. Opvallend is dat museum De Bevelanden nìet in dat rijtje wordt vermeld. Maar handwerkliefhebbers weten dit museum ook zonder aanbeveling te vinden: dit museum is geliefd vanwege de permanente en grote tentoonstelling van merklappen. Het is ook een expositie met wisselende merklappen, daarover dadelijk.

Het museum is gevestigd in een voormalig klooster, wat lange tijd ook dienst deed als weeshuis. De oude poorten herinneren daar nog aan. (Een foto voor mijn weeshuispoorten-verzameling)

Het museum kreeg recent een bijzondere collectie merklappen. Het echtpaar Stevan, van het museum voor Naaldkunst uit het noorden van het land, schonk een aanzienlijke collectie merk- en stoplappen uit de 18e en eerste helft 19e eeuw. Deze worden nu tentoongesteld. Als eerste de drie oudste lappen uit deze collectie.

De merklappen komen uit heel Nederland en hebben hun eigen vormentaal. De gang is lang en smal en er valt veel te zien. Ik had misschien elke merklap kunnen fotograferen en er een collage van maken. Maar er is een beter idee: een verwijzing naar de website van het museum zelf. Op de merklappen-pagina staat een duidelijk overzicht van de benamingen voor Letterlap, Merklap, Borduurlap, Stekenlap, Stoplap, en Moderne Merklap. En ook een lange rij met wat foto’s.

Intussen dacht ik daar aan mijn eigen merklapjes, die in de week dat ik weg was waren te zien op mijn blog. Ik hoop ze later op de dag in mijn shop te zetten. Het is mooi dat er zoveel aandacht is voor Oude en Nieuwe Lappen! Nieuwe Oude Lappen is ook de titel van de wisselexpositie in dit museum, waarvan de oudste in 1752 is gemaakt.

En nu ik weer thuis ben, plaats ik alle merklapjes die ik in deze week op mijn blog liet zien, in mijn shop. Dit zijn ze allemaal:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.