Oud boek over De Borduurkunst

Voor een mooi moment ook een mooi boek: De Borduurkunst!
De schrijfster van dit boek, Johanna Naber, werd later bekend als voorvechtster voor vrouwen-emancipatie. Zij was hoofdbestuurslid van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht en lid van de Wereldbond voor de Vrouw, beide organisaties die eind achttiende en begin negentiende eeuw belangrijk werk deden. Ze was van goede komaf en had toegang tot het schrijven van historische werken.

In 1898 werd ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina een Nationale Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid gehouden, en die werd mede voorbereid door Naber. Zij schreef later ook het gedenkboek over deze tentoonstelling.

Maar haar interessante carrière begon nog wat eerder, namelijk met het schrijven van dit boek De Borduurkunst. Zij baseerde zich daarbij op eerdere Engelse uitgaven, maar had oog voor de eigen richting van het Nederlandse borduurwerk en gaf daar een brede bespreking van.

Vaak citeer ik in mijn boeken-blogjes wat uit de inleiding, waar soms interessante dingen in staan. Dit keer een citaat uit het Slotwoord, wat sowiso leuk is dat er een slotwoord is geschreven in een handwerkboek:

“Borduurwerk is geene zaak, die nu eenmaal gedaan mòet worden en die men daarom maar doet, zoo goed men kan. Het is iets overtolligs, een weeldeartikel. Het is niet de moeite waard het te doen, tenzij men het goed doet en met materiaal, dat het werk waard is. Als men veel tijd en ook veel moeite zal besteden, is het dwaasheid die te verspillen aan andere dan goede stof. Die stof behoeft niet kostbaar te zijn, maar moet in haar soort goed wezen, gekozen in overeenstemming met de versiering, die men er op wil aanbrengen…..
Ten slotte nog een laatste woord om aan te dringen op degelijk werk. Wie er niet veel tijd aan kan geven, moet zich tot eenvoudig werk bepalen. De wensch om met weinig werk veel vertoon te maken is een gevaarlijke valstrik….”

Dat gezegd hebbende: Een mooi boekje voor mijn shop, waarmee die dan 150 pagina’s met telkens 40 produkten telt!
Die hele shop van Tweedehandswerk is bij naber-inzien ook iets zeer overtolligs!
En misschien zou ik mij ook beter kunnen inzetten voor het opkomen voor de rechten van onderdrukte vrouwen. En daar heb ik uiteraard ook wel eens over gedacht maar ik ben toch blijven shop-vullen en bloggen….
En daardoor kan ik dan nu een blogje schrijven over Johanna Naber, die haar loopbaan om zich in te zetten voor de rechten van vrouwen is begonnen met het schrijven van een boek over de Borduurkunst. Toch ook wel een hele mooie gedachte: borduren kan de rust en voldoening geven die wij als vrouwen nodig hebben, en vandaaruit kunnen we sterk zijn en belangrijke dingen doen voor de maatschappij!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2025

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.