Oude merklappen en oude samplers

In vrijwel alle landen van Europa en De Verenigde Staten werden in de 17e, 18e en 19e eeuw merklappen gemaakt, en daar zijn gelukkig fraaie voorbeelden van bewaard gebleven. In ons land werd Joke Visser een bekend merklap-deskundige, die meerdere boeken schreef, o.a. het mooie boek Merklappen uit de lage landen. In het Duits verscheen in 1984 ook een heel mooi boek, waarin oude merklappen uit Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Amerika en ook Nederland werden besproken. Dit boek werd ook in het Nederlands vertaald: Oude merklappen. Het boek begint met een inleiding die werd geschreven door een andere merklapdeskundige, mw. Schipper-van Lottum.
Het bijzondere van deze boeken is het grote formaat, want daarin komen de vele details op oude merklappen het beste tot hun recht. En het bijzondere is ook de patronen, die ook zijn weergegeven. Want in iedere periode van opleving van aandacht voor merklappen, blijkt telkens dat het zìen van oude merklappen direct prikkelt om een bepaalde merklap zelf na te willen borduren. Dat kan met deze mooie boeken!

De ansichtkaart hieronder toont een merklap (in het Engels: sampler) uit 1923, uit het Guildford Museum. Soms gaven musea kaarten uit van de tentoongestelde merklappen, en die zijn ook leuk om te verzamelen. Stùk goedkoper dan een echte merklap (maar natuurlijk ook iets minder mooi).

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.