Uitgaven stichting Goed Handwerk

Uitgaven stichting goed handwerk

Het aloude ‘Handwerk’ was in de jaren zeventig volop in beweging. Er werd geëxperimenteerd met nieuwe vormen en uitingen en toepassingen waarbij de oude technieken speels en vrij werden ingezet en toegepast. De stichting “Goed Handwerk” wilde in haar uitgaven eraan bijdragen dat vrouwen zich vrijer konden voelen dan voorheen in hun handwerk-uitingen. Ze gaven boekjes uit zoals de “Stekendictionaire“, waarin een overzicht werd gegeven van de meest gebruikte siersteken en ook boekjes waarin het “Vrij borduren” verder werd bevorderd. Deze boekjes werden geschreven door Nel Rol en werden heel bekend, mede omdat ze op alle handwerk-opleidingen verplichtte stof werden.

Maar de Stichting Goed Handwerk wilde nou juist dat nìks ‘verplicht’ was. Ze promootten de vrije expressie op allerlei manieren. Ze gaven bijvoorbeeld ook een eigen tijdschrift uit: Bijvoorbeeld. Hierin staan artikelen over kunstenaars die op dat moment aktief waren, maar ook interessante achtergrond-artikelen die nu nog steeds interessant zijn. Zoals een artikel over Ikat van het eiland Soemba (het meest bekend om haar rijkelijk gedekoreerde ikat-weefsels), een artikel over een middeleeuws wandtapijt “De sinaasappelpluk“. En een artikel over versierde boombaststof uit de Zuidzee. Dat laatste artikel vind ik nog wel het meest interessant, omdat het een onderwerp is waar denk ik maar weinig over is gepubliceerd. Ook het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen heeft in lange jaren veel interessante reportages gemaakt over handwerk in verre landen, en deze artikelen blijven ook nu nog boeiend en belangwekkend. Zulke artikelen, met foto’s en onderzoek van een halve eeuw geleden, geven ook nu nog waardevolle informatie voor verdere onderzoekers die zich interesseren voor cultureel handwerk.

Dus uit meerdere oogpunten zijn deze oude uitgaven van de stichting “Goed Handwerk” interessant: vanwege de oude achtergrond-artikelen waar veel wetenswaardigs voor specialisten instaat, en vanwege de algemene en goed-toegankelijke boekjes zoals de bekende boekjes van Nel Rol.
Ook het leuke boekje Stof, steek, sier (over borduren op kleding) is een uitgave van deze inmiddels opgeheven stichting.

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.