Van (grachten)huis tot poppenhuis


In 1910 liet een Haagse 34-jarige freule een poppenhuis bouwen. Het poppenhuis was niet bedoeld om mee te spelen, maar om haar kostbare collectie miniaturen aan haar vrienden te showen. De freule, Lita de Ranitz, liet een modern huis bouwen, zoals de huizen rond 1900 in Den Haag werden gebouwd. Haar poppenhuis toont ook moderne uitvindingen uit die tijd, die je alleen in de ‘betere kringen’ aantrof. Zoals kranen met stromend water, electrisch licht, centrale verwarming en zelfs een stofzuiger. Lita liet zich inspireren door moderne interieur-tijdschriften.
Toen het poppenhuis klaar was, had ze gelijk een nieuwe levensvulling: ze ging samen met een vriendin heel Europa doorreizen op zoek naar miniaturen en kostbaarheden voor haar nieuwe poppenhuis. Bijzonder is dat het poppenhuis vol kwam te hangen met èchte miniatuur-schilderijtjes, speciaal voor haar geschilderd door beroemde kunstenaars zoals Toorop.

Dit voorjaar bezocht ik het Mauritshuis in Den Haag, en nam ik en passant ook even een kijkje in het Haags Historisch Museum. Dit museum had op dat moment een grote tentoonstelling over het prachtige poppenhuis. Hier kun je nog een filmpje kijken waarin de conservator van het museum vertelt over deze tentoonstelling.

Bij de foto’s van dit bijzondere poppenhuis, past een interessant boek: een poppenhuis maken waarvoor je eigen huis model staat. Net als de freule dus deed. Het boek neemt een bestaand grachtenhuis als uitgangspunt, maar je kunt met de aanwijzingen ook een ander type huis namaken. En als dat klaar is begint het leuke werk: inrichten! Als het je lukt om contacten te leggen met beroemde kunstenaars, dan wordt je huis wellicht over honderd jaar ook nog eens tentoongesteld.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Avondfietstocht over Hoge Veluwe

Over cliënten en kruiden

Patchwork pronkrol

Kussens

Reacties

  1. Als je een dusdanig mooi huis maakt, kan het huis-zelf beroemd worden. Het Muizenhuis van Karina Schaapman in de Amsterdamse Openbare Bibliotheek is een modern voorbeeld waar je ook je ogen uitkijkt. Mijn dochter werd er in ieder geval door geïnspireerd om zelf nog verder met het knutselen te gaan. En je kunt in de Jordaan naar de werkplaats-winkel zelfs vragen stellen over hoe iets gemaakt wordt. Het grappigste vond ik nog de basis vh geheel: sinaasappeldozen van de landelijke grootgrutter.
    Hartelijke groeten,
    Hennie

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen