Weefboeken


In Scandinavië worden er vanouds prachtige geweven kleden gemaakt, en de weefcultuur van de Andes gaat tot zeker 3000 jaar terug. In Engeland werd een tentoonstelling gewijd aan eigentijdse Nederlandse wevers, maar die halen het niet bij de kleden (rugs) van de Navajo Indianen, die wereldberoemd geworden zijn. In sommige gebieden is de weefcultuur hoog ontwikkeld. Onderzoekers zagen verbluffende staaltjes van technisch kunnen en briljante kleurschakeringen.

Wat het onderwijs betreft: het meest bekende boek wat voor nieuwe en gevorderde wevers wordt gebruikt is het Weefboek van Paulli Anderson. In Nederland werd vroeger gedegen onderwijs gegeven en daarvan zijn nog wat boeken over zoals het boek Kunst-Handweven. Weven op getouw is een latere uitgave die alle standaard-technieken behandelt.

En zo geven deze acht boeken een impressie van de wereldwijde weefcultuur, van Peru tot Finland. En een impressie van de vele oude en nieuwe boeken die zijn uitgebracht om deze oude en nog altijd intrigerende weefcultuur te onderwijzen en in ere te houden.

Het geweven kleedje had ik mee op vakantie. Dat legde ik op een onpersoonlijk bijzettafeltje en dat was dan gelijk het centrale plekje om de sleutels en de mobiel op te leggen. Zo’n prachtig kleurrijk kleedje, waar zou het gemaakt zijn? Ik hou ervan om vaak tegen deze mooie grafische ontwerpen en kleurencombinaties aan te kijken. En het is ook leuk om wat te lezen over de verbazingwekkende oude culturen, waarin zulke prachtige kleden zijn geweven.

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.