Amstelveense pronkrol of praatlap

Een ander laten zien wat je hebt verzameld of gemaakt: hoe noem je dat? Willy Peeters organiseerde vroeger ontvangsten bij haar thuis en die noemde ze “Kijk en Klets”. Bekend is ook de uitdrukking “Praten en Breien” (zo heette vroeger een tijdschrift), en de uitdrukking “Show and Tell.” Je kunt het noemen zoals je wilt als maar duidelijk wordt dat het zìen van mooi handwerk vanzelf leidt tot het erover praten en vertellen. Gister was ik op bezoek bij borduurliefhebber Willy in Amstelveen en de uren vlogen voorbij.  Ze rolde een paar pronkrollen voor me af. Dat zou ook een goede uitdrukking zijn: “Rol en Pronk”!

Kenmerk van een Pronkrol is dat je hem nooit helemaal op een foto krijgt. Dat moet je dan ook eigenlijk maar niet proberen, maar ik wil natuurlijk toch graag een paar stukjes laten zien. Dit zijn oude handwerkjes die vroeger op opleidingen zijn gemaakt. Sommige door haar zelf of door haar moeder, maar ook verzamelde handwerkjes. Zo’n lange rol geeft goed weer wat er in de vorige eeuw allemaal werd onderwezen en beoefend.

Pronkrollen zijn ideale verwerkingsvormen voor verzamelaarsters van oude handwerkjes. Er is geen beperking voor wat je erop wilt naaien. Haakwerkjes, borduurwerkjes, breilapjes, smockwerkjes, en alle oefenlapjes waarop bepaalde technieken werden beoefend: het kan er allemaal op! Het resultaat is: voldoening dat al die lapjes die al zo lang bewaard zijn gebleven nu een goed plekje hebben gekregen, en een praatlap die leuk is om uit te rollen en te laten zien en erover te vertellen.

Maar als dat vertellen ‘straks’ niet meer lukt? Willy is op zoek naar mensen die haar willen helpen om (tegen vergoeding) haar uitgebreide verzameling te documenteren. Dat zal wel wat middagen tijd kosten, maar lijkt een leuke klus voor geïnteresseerden.

En voor andere geïnteresseerden: wie weet zijn dit inspirerende foto’s om je eigen verzameling oude lapjes tevoorschijn te halen en ze misschien om op een lange rol te naaien. En vooral: om ze aan de volgende generatie te laten zien. Rol en Pronk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.