Anker borduurpatronen

Anker borduurpatronen
Sommige patronen die ik tegenkom vind ik heel mooi om eerst zelf een tijdje naar te kijken. Dan proef ik weer de sfeer van vroeger. Het huis van m’n grootmoeder waar je als klein kind voorzichtig rondkeek en alles in je opnam. De stijl, de uitstraling, de decoratieve gezelligheid…. zo mooi!
Met deze oude foto’s ben je weer even helemaal terug in de tijd. Maar welke tijd eigenlijk? Zijn het de fifties of de sixties? Dat weet ik niet. Er staat geen jaartal op deze patroonbladen.

Nu eerst wat uitleg over wat dit precies zijn. Het zijn patroonbladen die vroeger los gekocht konden worden. Anker was bij mijn weten de enige uitgever die Nederlandstalige losse patronen uitgaf. Het bijzondere hiervan is dat de borduurpatronen òp de eigen stof gestreken konden worden. Zo kon je heel makkelijk zelf borduren. Op deze wijze werd er in die tijd veel geborduurd en veel van die oude kleedjes die je nu nog tweedehands tegenkomt zijn op die manier gemaakt. Dus dat mensen zelf stof uitzochten in de handwerkwinkel, een los patroon erbij kochten, dat er zelf opstreken, en daarna aan de slag gingen. Het grote voordeel is dat je niet steeds heen en weer hoeft te kijken naar je patroon op papier.

Al deze patronen hebben het ongebruikte strijkpatroon nog als inlegvel erbij. Dus je kunt het zò gebruiken. Maar het is ook gewoon leuk om even naar te kijken. Die prachtige oude foto’s van toen! In m’n shop kun je al deze foto’s ook op groter formaat zien.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Afwerking borduurwerk

Demonstratie ijzerproduktie

Update borduurwerkje

Een gehaakte tas vol met kleine handwerkjes: Give away!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen