Boeken Merklap motieven en hun symboliek

De schrijfster van dit boek, mevrouw Albarta Meulenbelt, was hoofd van de afdeling handwerken en textiel van Het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Begin zeventiger jaren organiseerde zij al veel tentoonstellingen met oude merklappen en zij deed hier ook onderzoek naar. De tentoonstellingen gaven grote bekendheid aan de rijke geschiedenis van de merklappen, en tegelijk waren de tentoonstellingen van destijds ook bedoeld om tot een zo goed mogelijke wetenschappelijke registratie te komen van het bezit aan merklappen in ons land. Mevrouw Meulenbelt heeft hier een grote bijdrage aan geleverd.

In het boek Merklap motieven (eerste druk 1973) zijn meer dan 700 in kleur gecodeerde uitgetelde motiefjes bijeengebracht. Een paar foto’s in kleur geven een indruk van de oude kleuren van vroeger, en een zijflap met die oude kleuren geeft de borduurster houvast bij het uitzoeken van die kleuren wanneer zij de immer fascinerende motieven wil naborduren.
Het boek is ingedeeld in hoofdstukken over Bloem- en bloempotmotieven, Bijbelse motieven, Diermotieven, Hartmotieven, Hoekmotieven, Huis- en huisraadmotieven, Kransmotieven, Lettermotieven, Randmotieven en nog zo wat meer. En uiteraard ook een hoofdstuk over de Levensbomen, die zo veelvuldig op Nederlandse merklappen zijn afgebeeld.

In 1983 was men al toe aan de tiende druk, en kreeg het boek Merklap motieven een wat andere omslag. Hierop werd een merklap uit 1777 afgebeeld.
En rond 2000 werd dit boek nog eens herdrukt. De 12e druk werd nu met softcover uitgebracht.

Drie dezelfde boeken dus, alle drie rijk van inhoud vanwege het rijke merklap-verleden. Niet eerder liet ik op mijn blog eenzelfde boek zien in drie verschillende uitvoeringen. De hardcover-boeken worden regelmatig besteld. Soms krijg ik vragen over welk boek iemand het beste kan kopen wanneer zij geïntereseerd is in merklap-motieven. Altijd verwijs ik dan naar deze boeken.
Het softcover-boek had ik al wèl in mijn eigen collectie, maar nog niet in m’n shop. Nu wel: Merklap motieven en hun symboliek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.