Boeken over breien

oude breiboeken

Op deze foto liggen twee boeken uit 1976 die allebei ongeveer hetzelfde zeggen in het voorwoord:

“Vroeger – en nog niet eens zo héél lang geleden – werd breien slechts beschouwd als een goede manier om de noodzakelijke kledingstukken te vervaardigen. Dat nu is wel erg veranderd! Het breien heeft tegenwoordig een heel eigen plaats onder de textiele vormgevingen gevonden en is van een alledaagse, noodzakelijke bezigheid geëvolueerd tot een vorm van expressie, waarin de kreativiteit van de vervaardigster zich op vele manieren kan uiten.
Dat betekent ook dat de toepassingsmogelijkheden van deze techniek veel en veel groter zijn geworden. In tegenstelling tot enige jaren geleden, toen steekje voor steekje werd voorgeschreven, wordt nu een belangrijke plaats aan eigen kreativiteit en fantasie ingeruimd.” (uit de inleiding van het Ideeboek Breien).

“Van alle handwerktechnieken heeft breien wel de grootste vlucht genomen. De breikunst is sterk verbreid en de toepassingsmogelijkheden bijna onbegrensd.” (uit de inleiding van het ABC van het breien)

En nu heeft dat breien opnieuw een grote vlucht genomen en worden er zelfs landelijke Breidagen georganiseerd. Dat hadden ze in 1976 misschien niet kunnen denken Morgen en overmorgen worden in Zwolle de Nederlandse breidagen gehouden en kunnen brei-liefhebbers een hele dag ervaringen uitwisselen en ideeën opdoen. Er worden natuurlijk ook in onze tijd weer volop nieuwe boeken uitgegeven (zoals het boek Breien van de Joegoslavische ontwerpster Dovcová). Maar die oude boeken zoals Leer beter breien en Breien als de Beste en 500 Breisteken zijn ook nog steeds bruikbaar en hebben een eigen charme.
Bij mijn open huis zei een bloglezeres tegen me dat ze er soms niet uitkomt, uit die nieuwe patronen vol afkortingen en soms onvolledigheden. Daar hoef je bij die oude stekenboeken niet bang voor te zijn (die had ze dan ook veel liever, zei ze, en dat heb ik al van meerderen gehoord). Vooral het ABC van het breien blinkt uit in duidelijkheid om de steken-schema’s zo goed mogelijk weer te geven. Als ik een uitgever zou mogen adviseren welk boek het meest voor heruitgave in aanmerking komt, dan zou ik dat ABC aanwijzen.

Overigens was dat Idee-boek Breien destijds wel origineel en de tijd ver vooruit: op de achterkant van het boek werd de achterkant van de voorkant weergegeven. Van het boek, maar ook van het breiwerk op het boek. Hoe eigentijds breien dus is, en hoe eigentijds (en hun tijd vooruit) die oude boeken zijn…

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.