Boeken over poppen

Eeuwenlang hebben mensen poppen gemaakt naar hun evenbeeld. Overal ter wereld en op vele manieren geven poppen plezier: speelplezier, kijkplezier, verzamelplezier, het plezier van het doen van historische ontdekkingen. En zeker ook het plezier van schoonheid, herkenning en bewondering. Het boek Sprookjespoppen (een slecht gekozen titel) biedt een prachtig overzicht van enorm veel poppen in allerlei situaties en kleding. Bij het doorbladeren van dit boek had ik het gevoel dat je het hele leven doorbladert, met veel herkenning en kijkplezier.

Net als bij elke andere hobby of handwerk kun je je specialiseren in een bepaalde richting op poppengebied. Sommige auteurs van deze boeken hebben dat gedaan. Door bijvoorbeeld een serie miniatuurpoppen te maken in historische kleding en daar dan een boek over maken. De auteur van dit boek had ook een winkel waar al het materiaal werd verkocht om dat zelf ook te gaan doen. En zo zijn de meeste boeken naast heel mooi om door te bladeren, tegelijk ook handleidingen om zelf ook een pop te maken en aan te kleden.
Ook het boek Poppen in kleur en Poppen van toen replica’s van nu zijn boeken die uitgaan van de historische waarde van poppen.

Er zijn ook boeken met patronen voor celluloid poppen en daar is ook een apart boek voor met alleen maar breipatronen voor poppen.
En nog een heel leuk boekje over de Wonderlijke wereld van een lappenpop, met mooie foto’s en makkelijk lijkende patronen.

Poppen zijn een deel van ons erfgoed. De omgang met popen is niet aan tijd of leeftijd gebonden. Bij het ouder worden hebben mensen soms zin om hun pop van vroeger opnieuw aan te kleden en de pop een mooi plekje in de kamer te geven. Soms moet een pop dan eerst gerepareerd worden en ook daar is een deskundig boek over geschreven: Poppen restaureren. Bijna alle poppen hebben een bepaalde emotionele waarde en het is mooi om die te behouden door de pop goed te behandelen zodat er nog lang van kan worden genoten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.