Botlek en Kinderdijk

Als je tòch een eind rijdt, en je hebt de tijd, dan is het leuk om nog wat sight-seeïng te doen in de omgeving waar je anders niet zoveel komt. Op de eerste tropische dag van het jaar gingen we heel vroeg op weg om naar het strand op de Maasvlakte te gaan. We zagen de zon opkomen terwijl we door het Botlekgebied reden en dat was al heel indrukwekkend. Links de mooie duinen van nieuw opgespoten land en rechts eindeloos lange stalen constructies van raffinaderijen en industrie.
Na afloop van de heerlijke stranduren besloten we de hele Maasvlakteweg uit te rijden. Gewoon eens kijken waar je dan terecht komt. Net zover rijden tot je bijna niet meer kunt. Zo kwamen we bij ‘Het balkon van Europa’ terecht. Midden tussen de schepen-spotters. Hier bleven we een uurtje en het was zò leuk!

Hierna reden we weer terug, richting Rotterdam, opnieuw langs die futuristische raffinaderijen en opslagtanks. Ik las de naam van een vrachtwagen op de andere weghelft. Het was zoiets als Piet Knol of Kees Wit of zoiets. Een krachtige Hollandse stoere naam. En daardoor begon ik wat te mijmeren, want ik was onder de indruk van wat Nederlandse ingenieurs in slechts enkele tientallen jaren allemaal hebben gebouwd en gepresteerd en wat dan kilometerslang langs de weg is te zien. De ouders of grootouders van deze ingenieurs hielpen na de oorlog mee om het land op te bouwen, hun kinderen mochten massaal in de zestiger jaren studeren en velen konden uitgroeien tot mensen die zòiets groots tot stand konden brengen. Land gewonnen uit de zee, ruimte voor industrie en economie, uiterst knappe logistiek en dan nu in onze tijd ziet het er zò indrukwekkend uit!

Nog wat verder op de terugweg zagen we het bord met afslag ‘Kinderdijk” langs de weg. Slechts 4 kilometer rijden als je die afslag nam. Dat deden we dan ook maar, want de dag was nog steeds niet voorbij. Opnieuw indrukwekkend, maar dan de monumenten van enkele eeuwen geleden. De beroemdste molens van de wereld, gezien op een tropische dag, en in contrast met hoe het land zich later ontwikkelde. Wàt veel om trots op te zijn!

4 reacties op “Botlek en Kinderdijk”

 1. Hoe industrie en natuur een prachtige combinatie kunnen vormen. In het Botlek gebied schijnen ook veel vogels voor te komen én te broeden.
  Een aanrader: rijd er ook eens door als het bijna donker is. Overal lichtjes (niet goed voor de natuur, maar wel mooi om een keer te zien).

  1. Margriet Hof

   Ja, de Maasvlakte is inderdaad een prachtige combinatie van natuur en industrie.
   En we hebben heel veel vogels gezien, op beide plekken.
   Terwijl we op het strand lagen, zagen we continu de sternen over ons vliegen, die visjes opdoken om naar hun jongen te brengen. Dat was zo’n leuk gezicht: ze lieten zich met een plons in het water vallen en kwamen dan weer omhoog met een visje: zò boeiend om te zien!

 2. Ik had je wel op de koffie verwacht, Maasvlakte is niet zo ver van Brielle verwijderd 🙂
  Fijn dat je het naar je zin gehad hebt daar, ondanks industrie is het een fantastisch gebied om te
  recreëren.

  1. Margriet Hof

   Hallo Anneke,
   Bedankt voor de uitnodiging! Volgendekeer kom ik heel graag langs!
   We vonden het zo fijn daar dat we vast nog wel eens die kant uitgaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013