Dagje naar Utrecht

Oude Gracht Utrecht in november
Utrecht-kenners zien het vast gelijk: dat is de Oude Gracht! Met die karakteristieke terrassen aan het water waar ’s zomers de restaurantstoelen staan. De Nieuwe Gracht ligt hier vlakbij en daar was ik op bezoek bij iemand die hier tijdelijk woont: een mooie gelegenheid om eens binnen te zijn in zo’n oud grachtenhuis.

Tas aan groen hek
Je zult toch maar – al is het tijdelijk – de Botanische tuin van Utrecht als je achtertuin hebben! Deze foto nam ik vanuit het huis waar ik te gast was. Hier was plaats voor een paar fietsen en een buggy en in die buggy werd een klein meisje gezet. En samen liepen we om het hek heen naar die beroemde universiteit-tuin. Even nog m’n tapisserie-tas ophangen: een soort “I-was-here”-statement.

Klein meisje bij oude Ginkho Biloba
En nou weet ik toch echt niet meer waar ik méér verliefd op ben: op dat kleine meisje, of op die oude boom! De kleine meid had haar middagslaapje gedaan en was er klaar voor: de oudste Ginko Biloba van Europa aan een onderzoek onderwerpen!

Ginkho Biloba in Botanische tuin Utrecht
Deze Ginko staat in lichterlaaie! Ongelooflijk mooi! Ik ben altijd al een liefhebber geweest van deze boomsoort, en het idee dat ik nu blaadjes op kon rapen van deze schitterende levensboom sprak me wel aan.

Botanische tuin Utrecht
En de Botanische tuin had nog wat meer superlatieven voor ons: op het grasveld lag een blad van de Victoria Amazonica te drogen. Deze waterleliesoort is de grootste ter wereld. De afgelopen jaren organiseerden botanische tuinen dagen waarop ouders hun babies op deze bladeren konden leggen, en dan was er een fotograaf voor de foto’s. Maar de laatste jaren wordt het blad helaas wat minder groot en konden de fotosessies niet doorgaan. Hoorde ik van de tuinman. Maar evengoed is het erg leuk om deze bladeren te fotograferen, en binnen in de oude kas zag ik er nog meer:

Victoria Amazonica in Botanische tuin Utrecht
Het motief van de Ginko Biloba (wat wel wat lijkt op Ginko motief om te quiltende Amazone- blaadjes op de ramen van de kas) leent zich heel goed voor het doorpitten van quilts. Vorige week had ik een quiltboek waar Japanse quiltpatronen instaan. Het is al verkocht, maar bij uitzondering maakte ik eerst een copie van die bladzijde met Ginko-motieven die ik zelf zo mooi vind. Ter inspiratie voor anderen laat ik die afbeelding hier zien.

In een volgend blogje nog wat meer over Utrecht.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Thema tijdschriften van Burda

Boeken Creatief bezig zijn voor de vrouw

Tijden en tradities op 5 december

Boeken kantklossen

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen