De Harpspeelster

Wij luisterden vorige week naar een uitvoering van de Mattheüs Passion. Die kennen we al vrij goed, omdat we er vaker naar geluisterd hebben, en dan vallen je ook de verschillen op. We hadden nu een oude uitvoering uit Naarden, waarbij de dirigent de aria’s en de koralen heel snel op elkaar liet volgen. Nauwelijks was het ene onderdeel ten einde of het volgende werd alweer ingezet. Er zat wèl vaart in maar je kreeg geen tijd om de noten in je hoofd tot rust te laten komen. We praatten er nog even over en constateerden dat iedere dirigent zich graag wil onderscheiden en dan weer een andere benadering kiest. Zo blijft zo’n muziekstuk al eeuwenlang elk jaar boeiend.

Die inleiding had ik even nodig voor bij dit borduurwerk van de Harpspeelster. Ik kreeg een vraag of ik de kleurnummers heb van dit bekende patroon. Mijn antwoord is helaas: nee, die heb ik niet. Maar misschien is het voor de zoekster ook niet zo erg, want je kunt ook een heel eind komen met je èigen keuze. Het hoeft niet zo precies zoals in een voorbeeld staat aangegeven.

En trouwens: wèlk voorbeeld? Want ik ben er al heel lang naar op zoek. Niet voor mezelf, maar voor een paar mensen die mij hierom vroegen. Vroeger is dit een heel bekend patroon geweest, en er zijn borduursters die dit graag nog eens zouden willen maken. Maar het was vroeger een ‘bestelpatroon’, en dan zijn er nu ook minder van in omloop als wanneer het patroon in een boek of tijdschrift was gepubliceerd. Het enige voorbeeld wat ik in mijn handwerk-jaren ben tegengekomen is in De Grote Handwerkencyclopedie. Ik legde het boek opengeslagen op de foto, zodat je kunt zien dat de borduurster een eigen kleuren-interpretatie heeft gekozen. Ook bijvoorbeeld dat lichtroze vlekje op de rug en het gele vlekje op het been zijn eigen variaties. Misschien was haar garen van de hoofdkleur op. Een ander merkt daar later niks meer van, en zo is dit een goede illustratie om niet te bang te zijn om eigen keuzes te maken.

Terug naar de muziek. In de Handwerkencyclopedie lees ik op deze pagina: Wist u dat de harp één van de oudste muziekinstrumenten is? Reeds Egyptische muurschilderingen tonen ons harpen in diverse modellen en uitvoeringen en ook in andere oude culturen werden harpen of voorlopers daarvan gebruikt. De latere harpen die bijvoorbeeld in symfonie-orkesten worden gebruikt zien er anders uit dan harpen uit Zuid-Amerika maar ze hebben wel dezelfde oorsprong van een boog met snaren.

Misschien heeft iemand goede herinneringen aan deze geborduurde Harpspeelster. Net als ik, want mijn moeder had vroeger ook een groot schilderij hiervan hangen. En misschien heeft iemand spijt dat het exemplaar van vroeger is verdwenen. Dan is dit misschien de kans om opnieuw een exemplaar van dit borduurwerk te krijgen, want ik plaats deze in m’n shop. Het patroon hoop ik ook nog wel eens tegen te komen.

8 reacties op “De Harpspeelster”

 1. Annelies van den Bergh

  Ik heb een keer op de radio gehoord dat de duur van de Mattheus zeer kan verschillen. Iedere dirigent geeft er zijn eigen interpretatie aan. De harpspeelster doet me denken aan vroeger. Zelf dacht ik dat hij ooit in een oude Ariadne had gestaan, maar dat heb ik dan verkeerd opgeslagen. Ik weet dat mijn moeder er destijds weg van was, en terecht, maar ze heeft hem nooit gemaakt. Ik heb het patroon ook niet.

  1. Margriet Hof

   Hallo Annelies,
   Ik denk ook dat het vroeger in een Ariadne heeft gestaan, maar ik heb nog niet ontdekt in welk nummer. Het boek wat ik bij dit blogje liet zien, vermeldt ook dat het een Ariadne-bestelpatroon is. Het boek is uit 1972, dus rond die tijd zal het zijn uitgegeven.
   Dus ik denk niet dat je het verkeerd heb ‘opgeslagen’ (‘verkeerd herinnerd’, zeggen ze tegenwoordig ook wel eens…..)

   Wèl leuk om te lezen dat ook jouw moeder er destijds weg van was; ik denk met haar heel veel vrouwen van die tijd!

 2. Diny Gerards-Mensink

  Hallo,
  Ik ben een van de vrouwen die dit ontwerp heeft geborduurd. Het is inderdaad een bestelpatroon uit de Ariadne rond 1972. Ik heb echter het patroon en het bijbehorende kleuren tabel niet meer…. en jammer genoeg ook niet het afgemaakte schilderij. Door geldgebrek heb ik het op een verkeerde manier ingelijst en daardoor kwamen er gaten in het geborduurde gedeelte. Jammer! En jaar geleden ongeveer kwam er een vraag over en heb de Ariadne nog opgezocht. Het is leuk om te merken, dat sommige patronen het na verloop va tijd nog steeds goed doen! Ik vond het leuk om te maken en heb op mijn zwangere buik van de tweede dochter alle steekjes gezet!

  1. Hallo Diny,
   Mooie herinneringen dus voor jou!
   Maar wel jammer dat het destijds niet goed is ingelijst.
   Aan de andere kant…. het hoort toch ook ergens bij de charme van hoe het toen ging. Veel werk aan gehad, in een verwachtingsvolle tijd, en dan bezuinigd op de inlijsting…. nu kunnen we daar ook wel op terugkijken met de gedachte: ach ja, zo ging dat!

 3. Tilly van Kempen

  Hallo, ook ik heb de harpspeelster geborduurd, in 1979, en ze hangt nog altijd hier in de gang. Inderdaad ongeveer een jaar geleden is hier ook een vraag over geweest in de facebookgroep Passie voor borduren, maar die discussie kan ik nu niet zo gauw terug vinden. Er waren toen dames die het patroon nog hadden. Mijn patroon is niet meer bruikbaar, ik heb wel nog de kleurenkaart, als daar interesse voor is tenminste.

  1. Hallo Tilly,
   Wat leuk dat jij dit borduurwerk ook nog altijd in de gang hebt hangen. Dus al meer dan veertig jaar geleden geborduurd! Dat is dan ook wel een bewijs van hoe sterk het patroon was, dat het na al die jaren nog steeds boeiend is om naar te kijken!
   Als de vragenstelster nog belangstelling heeft voor de kleurenkaart, dan zal ik haar naar je doorverwijzen, bedankt voor je aanbod.

 4. Ik krijg een hele andere associatie bij dit borduurwerk. Ik heb het vroeger nooit gezien. Maar toen ik een meisje was, ongeveer in 1972 werd één van de kerkgebouwen in Kampen verbouwd en in plaats van die kerk was de hal van een school in gebruik als kerkzaal. Daar in die hal was een muurschildering in de stijl van dit borduurwerk. Ik heb geen fotografisch geheugen, maar kan me de gestileerde figuren nog herinneren. Ik vond het toen niet echt mooi, maar zie nu bij dit borduurwerk het ijzersterke patroon!

  Leuk om zo door je blogje met allerlei borduurwerk in aanraking te komen, Margriet!

 5. Marjo Bijker

  Het enige wat ik wel kan aanbieden is een kopie van het patroon van de harpspeelster. Mocht er interesse voor zijn hoor ik het wel.
  Vriendelijke groeten van Marjo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013