De zondag is jarig

Op 7 maart 321 bepaalde de Romeinse keizer Constantijn de Grote bij wet dat voortaan de zondag een rustdag zou zijn. Vandaag is dat precies 1700 jaar geleden. De zondag is dus (ook) jarig.

In het edict dat de eerste christelijke keizer van het Romeinse Rijk uitvaardigde werd bepaald dat de magistraten en inwoners van de steden op de eerste dag van de week zouden rusten. Alle werkplaatsen moesten gesloten zijn, maar op het platteland mochten allen die in de landbouw werkten hun arbeid in vrijheid beoefenen, omdat het vaak voorkomt dat een andere dag niet geschikt was om te zaaien of te planten.
Na dit edict volgden nog meer wetten die het rusten op de ‘dag van de zon’ regelden. Ruim vijftig jaar later werd bijvoorbeeld bepaald dat  op zondag geen publieke vermakelijkheden mochten worden gehouden. Deze dag werd daardoor voor alle mensen in het grote rijk anders dan de overige dagen.

In al die eeuwen is de rustdag voor miljoenen mensen een groot goed gebleken. Voor christenen was het een dag om godsdienstoefeningen te houden, voor bedrijven was het een dag om gesloten te zijn, voor iedereen was het een dag om te rusten, te genieten van het leven, familie te ontmoeten, uit te gaan, andere dingen te doen dan ‘door de week’. Wat een zegen is deze rustdag al die eeuwen geweest!

Zeven jaar geleden begon ik met dagelijks bloggen en dat vond ik zo leuk om te doen dat ik merkte dat ik mezelf een beetje af moest remmen. Ik besloot om op zondag alleen een kussen of kussentje te laten zien. Een kussentje als symbool van rust, even pauze in de dagelijkse blogjes. Op deze dag laat ik ook de mailtjes en eventuele bestellingen onbeantwoord. Dat komt maandag dan wel weer. Maar ik smokkel natuurlijk wel eens wat. Zoals nu, want bij zo’n jarige zondag vond ik het toch wel erg leuk om een collage te maken. Ik liet al eens eerder een kussen-overzicht zien. De collage die ik nu maakte, is een selectie van de kussen-foto’s uit 2020. De helft van deze kussens heb ik zelf gemaakt.

Fijne (uitrust)zondag verder toegewenst!

2 reacties op “De zondag is jarig”

 1. anneke broos

  Gefeliciteerd met de verjaardag van je man.
  Een dankbare zondag!!!!!EN morgen is het ,,Vrouwendag,
  Wat doe je daarmee?(grapje)

  1. Margriet Hof

   Bedankt voor je felicitatie Anneke!
   En eigenlijk mogen we elkaar allemaal wel feliciteren, want het is een (meestal) een vreugde om vrouw te zijn!

   Ik was al bezig om textielkaarten uit te zoeken met daarop handwerkende vrouwen, en die heb ik op vrouwendag gebruikt als invalshoek om de vaardigheid van handwerkende vrouwen te benoemen. Maar helaas is er ook de kant van de onderdrukking en ongelijkheid, waardoor vrouwen op veel plekken in de wereld het zwaar hebben. Dus zeker goed om daar op vrouwendag aan te denken en nog beter dat er gewerkt wordt om misstanden te veranderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013