Een mooi gedekte tafel

Kerstfeest is voor de meeste mensen aanleiding om de tafel feestelijk te dekken met het mooiste serviesgoed. En ook in een paleis wordt en werd met kerst alles uit de kast gehaald voor de prachtigste tafel-opstelling. Paleis het Loo toont traditiegetrouw verschillende gedekte tafels, zoals die in het verleden ook waren gedekt, en er staan bordjes bij waardoor het publiek kan weten waar die serviezen vandaan komen. Bij deze tafel stond vermeld dat prinses Wilhelmina het mooie plateau in 1888 kado kreeg voor haar achtste (!) verjaardag. Een wat vreemd kado voor een kind,  maar zo kreeg ze bij het opgroeien mee dat ze echt anders was dan andere kinderen. En het porseleinen servies wat op tafel staat, had ze gekregen bij haar huwelijk met prins Hendrik van Meclenburg. De gulle gever was de Duitse keizer, die wel vaker zulke kado’s gaf aan bevriende vorstenhuizen. Prins Hendrik was trouwens speciaal naar Berlijn geweest om het servies voor z’n aanstaande vrouw uit te zoeken, dat had de keizer gevraagd want hij wilde wel dat zijn kado in de smaak zou vallen. Hij koos dit servies in neo-rococo-stijl.

Andere tijden, andere stijlen, andere bestedingspatronen, in andere ‘kringen’. Kunnen wij niet aan tippen? Ach, dat hoeft ook niet. Met je eigen serviesgoed en wat oude geborduurde kleedjes kun je ook een eind komen. Ik had er plezier in om deze kleedjes tevoorschijn te halen en na te denken over hoe ik de tafel ga dekken over een paar dagen. Vandaag al de boodschappen gehaald om lekker te koken en daar gaat het ook om.

En natuurlijk is het ook mooi om door zo’n prachtige kamer te lopen! De opstelling van de gedekte tafels is nog tot 7 januari te zien op paleis het Loo. Toch een beetje dromen hoe het zou zijn om daar aan te schuiven….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.