Zingende en verkondigende engelen hebben een belangrijke taak in het kerstverhaal. Hun taak in de aankondiging van de geboorte van het vredeskind èn hun gejubel nadat dit ook was gebeurd, zijn beschreven in de bijbel. En later in de kunst zijn zij op velerlei wijzen afgebeeld. Je ziet ze o.a. geschilderd op de hoge gewelven van zo kerken en kathedralen.
Ook in handwerkland is het thema van de engelen veelvuldig terug te vinden. Jaren geleden schreef ik eens een blogje over iets wat ik in een oud (hemels) handwerkboekje had gelezen, namelijk dat de gordijnen waarin iemand in Frankrijk vroeger eens kerstengelen had verwerkt, voor haar zò dierbaar waren. Elke dag bij het zien van dat gordijn voelde zij zich beschermd. Het gordijn stond tussen haar en de buitenwereld in.
De techniek die bij dat soort gordijnen werd toegepast heet filethaakwerk, en dit is ook ontelbare keren gebruikt voor het maken van kleinere projecten, zoals kleedjes. Dit kleedje hierboven laat het zien. Ingehaakte engelen hóren gewoon bij filethaakwerk!
Maar ook allerlei andere engeltjes kunnen worden gehandwerkt. Je kunt ze maken van (ijzer)draad, stof, stro, vilt of je kunt ze haken. Toch weer haken, maar nu in 3D. Op m’n laatst bezochte kerstmarkt kocht ik er voor 50 cent nog eentje bij.
Dat is dan wel niet meer de hoogstaande kunst van de kerkgeschiedenis, waarin engelen zo’n belangrijke rol spelen. Maar gewoon gezellig engelengefröbel.