Geborduurd schilderijtje takje van Wilg

Bij het opruimen kwam ik de oude bloemenpers tegen, die onze kinderen gebruikten om een bomen-herbarium te maken op de middelbare school. Het was een leuke opdracht: ze moesten twintig verschillende soorten takjes met bladeren kunnen determineren en dat zette ze aan tot goed kijken naar al die verschillende bomen. Een aantal takjes zijn kennelijk in de pers blijven liggen en die kwamen er nu na bijna twintig jaar weer uit. Wat zijn die lang goed gebleven!

Nog veel langer ‘goed’ blijven de boeken met borduur-patronen van planten en takjes van bomen. Deze boeken met de ontwerpen van Gerda Bengtsson zijn heel geliefd en ook heel beroemd. Die bekendheid ontstond al in de zestiger jaren, toen de Haandarbejdets Fremme de mooie ontwerpen niet alleen in het Deens maar ook in het Engels en Duits uitgaf. En langs verschillende  wegen kwamen verschillende uitgaven ons land binnen en hier vonden ze ook gretig aftrek. Ik heb deze boekjes graag in mijn shop. Omdat ze in wisselende conditie zijn, vermeld ik altijd of het boek gehavend is of nog in goede staat. Vaak zijn liefhebbers van deze natuurgetrouwe patronen blij als ze een exemplaar van dit tijdloze boek kunnen kopen, want net als de natuur elk jaar dezelfde blad- en bloemvormen laat zien, zo zijn ook die botanische weergaven in zekere zin tijdloos en dus nog steeds aantrekkelijk.

En nu vond ik ook een geborduurd schilderijtje van de bloeiende wilg van de voorkant van dit boek! Dat mag tussen de verkleurde blaadjes liggen en de kracht van deze sterke patronen laten zien!

2 reacties op “Geborduurd schilderijtje takje van Wilg”

 1. Goedemorgen Margriet

  Wat leuk al die blaadjes, en dat ze lang goed kunnen blijven weet ik. Ik heb nog een herbariumschrift van mijn moeder, van het schooljaar 1932/1933.
  Maar ook geborduurde blaadjes blijven..
  Altijd mooi die Deense patronen. Ik heb er ook veel gemaakt.

  Gelukkig kunnen we dat ook nu nog doen, en ok buiten verschijnen er steeds meer blaadje.
  Ondanks de storm van gisteren komt de lente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013