Graknitti in Eidfjord

Dit is zò prachtig! De mist die op de bergen hangt, het spiegelgladde water aan het eind van een lang fjord, de rust van de vroege ochtend en dan zo’n rij bloeiende rozen in precies de goede kleur. Magnifiek. Niets verstoort je blik. Géén afvalbakken, geen lantaarnpalen, geen schreeuwende reclame. Niets anders dan de bergen en de bloemen. En het rustige water. Daar hoeft ook eigenlijk niets meer bij. Hìer kom je voor.

De plaats aan het eind van het Hardangerfjord heet Eidfjord en daar zijn we nu. We hebben hier in de buurt overnacht en willen nu weer op weg. Maar eerst dit schitterende plekje in ons opnemen. Vanaf de plek langs de weg waar ik de bovenste foto maakte staat tòch iets, wat de aandacht afleidt van het unesco-uitzicht. Er staat een rijtje bomen en die bomen zijn versierd met breiwerk. Graknitti in Eidfjord.

In Eidfjord worden de bomen al sinds 2008 versierd. De term ‘graknitti’ is bedacht door Inger Lena Gaasemeyr. Breiwerk geeft de associatie met ‘comfort and caring’ en met dit project wilde ze de sociale samenhang in de community stimuleren.
Vanaf 2011 verschenen steeds meer artikelen in kranten over ‘wildbreien’. Niet alleen het gewone breien werd steeds populairder, ook het ‘straatbreien’. Deze  vorm van streetart is te vergelijken met graffiti, die op muren wordt aangebracht. Breiwerken worden vaak op bomen geplaatst. Straatbreisters willen de wereld om ons heen vrolijker en mooier maken. Wildbreien is in het Engels bekend onder de namen ‘yarn bombing’ of ‘guerilla knitting’.

Een aangeklede boom ontlokt je een glimlach. Er is altijd een element van verrassing. En het warme gevoel dat je niet de enige handwerkliefhebber bent. Ik heb al op veel plaatsen versierde bomen gezien en dit waren verreweg de mooiste, die ook nog eens op het mooiste plekje stonden.
De gebreide dame kijkt uit over het prachtige fjord, en wij gaan daar nu weer langsrijden.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Jachttafereel

Reis langs quilttradities

Vergelijking geborduurde zonnebloemen

Winterbomen

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen