Halverwege de zeventiger jaren werden prachtige boeken uitgebracht ‘voor Hobby en Vrije Tijd’. En dat werden fantastische boeken waar vele gezinnen hun creativiteit mee konden ontwikkelen en voeden. De boeken sloten helemaal aan bij de tijd, die ook steeds meer ‘vrije’ tijd bood. Die vrije tijd kon en mocht worden opgevuld door allerlei dingen zelf te maken: meubels en manden, potten en poppen, zonnewijzers en zithoeken en nog veel meer. En ook allerlei versieringen zoals kettingen, kussens, kaarsen en kralengordijnen.
De technieken die werden aangeboden waren enorm gevarieerd: schilderen, appliqué, stempelen, batikken, raffiavlechten, stof bedrukken, macramé, leerbewerken, papier-maché, zeefdrukken, houtsnijden, rietvlechten, glas graveren, plakken, marmeren. En ook de echte handwerktechnieken komen volop aan bod: breien, weven, haken, frivolité, batik, kralenrijgen etc.
De waarde van deze boeken ligt in de deskundigheid waarmee ze zijn samengesteld. Het zijn niet zomaar leuke hobbyboekjes, die er ook volop op de markt kwamen. Maar het zijn waardevolle overleveringen van de vakkennis en materiaalkennis uit eerdere jaren, die in die zeventiger jaren door vakmensen werd doorgegeven aan een nieuwe generatie. Die nieuwe generatie uit de zeventiger jaren kon volop experimenteren met nieuwe look, nieuwe stijl, nieuwe kleuren en nieuwe toepassingen. Maar de technieken die eraan ten grondslag lagen waren gedegen en deskundig. Later werd er ook wel eens wat geflodderd en kwam het werken met zogenaamd waardeloos materiaal op, maar in die degelijke handwerkencyclopedieën die ik hier laat zien, gaat het om echte ‘encyclopedieën’ van de rijke erfenis van vroeger.
En wat ook mooi is om te realiseren: in die tijd, zo’n vijftig jaar geleden, was er een enòrme drang om alles zelf te maken. Niks hoefde uit China te komen…..
(Dat was ook weer een blogje wat in m’n conceptenmap was blijven steken. Nu vast het blogje om te lezen, en straks al deze boeken in m’n shop!)