Geborduurde blauwe symbolen

Schepen en molens werden gezien als kenmerken van Nederlandse handel en nijverheid. Ook om te borduren waren die vroegere kenmerkende boten en bouwwerken geliefd, vooral in blauw. Ze groeiden ook een beetje uit als nationale symbolen. Die symbolen werden weergegeven op tegeltjes en die konden dan ook weer geborduurd worden, dus vandaar die vierkante vorm, met de kleine sterretjes op de hoeken want dat komt uit de tegeltjestraditie.

Op het borduurwerk rechts zie je naast de molen nog wat andere typisch Hollandse tafereeltjes die weergeven wat er vroeger belangrijk was. Grappig om te zien dat het ‘schaatsen’ nog wat belangrijker is geworden, maar dan via wereldtitelrijders die de rest van het land dan een gevoel van ‘winnen’ geven zonder dat we zelf daar wat voor hoeven doen. En het ‘melkmeisje’ is eigenlijk ook nog steeds volop in de aandacht, maar dan uitgegroeid tot ‘mestmisère’.
En voor de grap las ik voorafgaand aan het schrijven van dit blogje de reacties op een nieuwsbericht van iemand die ging scheiden omdat haar huwelijk teveel sleur was geworden. De meeste reacties spraken er schande van: voor de kinderen is stabiliteit en ‘sleur’ juist belangrijk, zo werd er naar voren gebracht. Een interessante ontwikkeling dat in ‘Holland’ de familie nog steeds wordt gezien als een kernwaarde.

Alleen die wasdag is dus verdwenen (gelukkig maar) en al die symbolen worden nu gewoon afgedrukt op kadopapiertjes zodat het geheel als ‘Hollandse uitstraling’ nog veel verder doorwerkt. Het is leuk om te bedenken dat het veelvuldig borduren van die blauwe gebouwen en gewoonten ook heeft bijgedragen aan de bekendheid van deze typisch Hollandse traditie.

(En dat was dan een verhaaltje bij een oude foto uit mijn ‘mediabibliotheek’. Ook leuk om te merken dat borduurwerken niet heel veel verouderen, want bij oude foto’s van oud handwerk kun je gewoon weer actuele praatjes maken.)

1 gedachte over “Geborduurde blauwe symbolen”

  1. Motieven van Delfts Blauw op tegeltjes zijn door de jaren heen altijd aanleiding geweest voor borduursters om de motieven te gebruiken voor schellenkoorden of wandkleden, de motieven zijn tijdloos. Voor wie niet genoeg kan krijgen van Delfts Blauwe motieven, heb ik een tip, je kan dan terecht bij de Duitse firma Lindner`s Kreuzstiche, de nummers 048: Delfter Blauw en 089: Blaue Stunde. Zij ontwerpen en maken kruissteekpatronen op A3 leaflet formaat met werkblad en Nederlandse teksten. De Lindner`s zijn o.a. verkrijgbaar bij Borduurblad.
    Want tegeltjes borduren blijft leuk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.