Handwerkboeken in de boekenweek


“Haken beleeft als één van de belangrijkste technieken de doorbraak mee van het handwerken uit grootmoederstijd naar een moderne, creatieve vorm van vrijetijdsbesteding.” Dat staat in het voorwoord van het derde boek in deze collage: Haken, voor creativiteit en mode. Een boek uit 1972.
“De charme van haken wordt de laatste tijd herontdekt en het wordt wereldwijd steeds populairder.” Dat staat op de achterflap van het andere boek over Haken in deze collage. Maar toen was het inmiddels 2013.
Vanwege de boekenweek wilde ik wat oude handwerkboeken in m’n shop plaatsen, en ik probeerde de diversiteit zo groot mogelijk te maken. Maar er zijn altijd wel weer twee boeken die bij elkaar passen, en waarvan het leuk is om even een opmerking te maken. Zoals die haakboeken, die elk een ‘vernieuwende tijd’ weerspiegelen.

Verder in deze badge een Macramé-boek, daar wordt weer veel naar gezocht. En een Zweeds boekje met die mooie gewoven streep-tapijten. Het boekje “Brei eens een wandkleed” is ook zo’n ouwetje wat misschien z’n weg weer gaat vinden naar een creatief huis. Een boekje over een gebreide wandkleden zag ik nog niet eerder en de verrassingstocht naar wat ik allemaal tegenkom is nog niet ten einde. Op het kleine boekje met Scandinavische kerst-motieven om te borduren staan bekende namen en dat is waarschijnlijk iets voor liefhebbers. Het boek Komm, wir sticken is een oud boek uit de zestiger jaren, wat met mooie foto’s laat zien hoe de tafels werden gedekt met opengewerkte kleden. “Es ist viel leichter als du denkst! staat er voorop de cover.
Dan nog de vijfde druk van De Nuttige Handwerken (1948) en de dertiende druk van Het grote handwerkboek (1973); dat waren vroeger veel-gebruikte boeken. En nu weer!

Het is boekenweek, en ik doe mee!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Caroline, Linda, Sandra en Diana

Lezing over Chinees handwerk, collectie van Mieke Gorter

Robinia en Rhododendron bloeien uitbundig

Wat onze handen kunnen maken

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen