Trend: Beiersbont

Dit wordt ook weer ’trend’, of gewoon ’terug van weggeweest’: Beiersbont!
Beiersbont is een handwerkstof waarop talrijke randen en borduren zin te borduren, op een heel eenvoudige manier.
De stof werd geweven door Van den Acker, een weverij die bijna 200 jaar een begrip was in Brabant. Jarenlang heeft deze fabriek Nederlandse huisvrouwen voorzien van stof voor schorten en tafellakens.
Beiersbont heeft ingeweven ruiten die gevormd worden door dikkere draden die op de stof liggen. En daar kun je op allerlei wijzen doorheen kronkelen met je naald, om zo prachtige patronen te maken. Een boeiend en fascinerend werkje, wat ook graag nog wordt gedaan door dames op leeftijd.

Ik had al eens een vraag gekregen of ik hier nog wat oude patronen van heb. Ja, die heb ik, zorgvuldig opgespaard in de loop der jaren. Ze lagen op een stapeltje te wachten tot ze aan de beurt kwamen, en dat is nu. Want ze horen er volop bij, deze patronen die een belangrijk Hollands Handwerk hebben begeleid. Die wou ik nog wel graag even laten zien!

En als ze bij mij weer zijn uitverkocht, dan denk ik dat er wel weer nieuwe publicaties zullen komen, want deze techniek valt onder de categorie “Doorstoppen” en dàt is nu juist ook weer een ‘borduurtrend’.

2 gedachten over “Trend: Beiersbont”

  1. Leuk die boeken met patronen voor Beiersbont kleden en kleedjes. Ik heb vroeger voor mijn moeder een groot tafelkleed gemaakt van wit Beiersbont met groene randen. Daarvoor had ik een blauw tafelkleed gemaakt op de lagere school. Omdat ik een ronde tafel heb kan ik het tafelkleed niet gebruiken en ligt het keurig gestreken in de linnenkast. ik vond het altijd leuk om te doen, als je een basis patroon had, dan was het gemakkelijk om dan verder te borduren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.