Knopengeschiedenis

Na het bezoeken van twee tentoonstellingen over knopen (in Aalten en in Nijkerk), was ik natuurlijk benieuwd welke knopen ik zèlf nog in de knopenpot heb. Dus draaide ik de glazen knopenpot om en goot de inhoud uit over de tafel. Gelijk springen al een paar knopen in het oog: “O ja die, die had mijn moeder vroeger op haar jas, en dìe op haar jurk”. Vervolgens de gedachten: “Jammer dat die jurk allang weg is, ik had hem anders best ook willen dragen, lekker vintage. M’n moeder had best een goede smaak eigenlijk. In ieder geval met knopen!” En zo zit ik al helemaal in m’n eigen knopengeschiedenis.

Maar er is nog véél meer geschiedenis, en die is ook interessant! Als je er iets van de historische knopengeschiedenis af weet, ga je ook anders naar dit fashion-fenomeen kijken. De geschiedenis gaat heel veel terug, in ieder geval tot het Romeinse en Griekse hulpmiddel om de lange gedrapeerde gewaden mooi te laten vallen met een sierlijke sluiting. Na mijn blogjes van vorige week kreeg ik van een trouwe bloglezeres een reactie met de link naar een lezing die twee jaar geleden is gehouden voor de Nederlandse Kostuumvereniging. De lezing werd gehouden door een deskundige van de Antique Button Society. Via deze link naar youtube kun je deze lezing alsnog bekijken, en dat is heel informatief.

Liever een boek? Dat kan ook! Ik vond twee interessante boeken: Buttons and Trimmings, en Button Button en die plaats ik in m’n shop.
Ben benieuwd of jullie ook wel eens je knopendoos leeg gieten op tafel en dan je eigen knopengeschiedenis ophalen. In ieder geval kijk je er iets anders tegenaan als je zo’n expositie hebt gezien / lezing hebt beluisterd / boek hebt doorgebladerd. Best interessant allemaal!

2 gedachten over “Knopengeschiedenis”

  1. Wat leuk je blog over de geschiedenis van knopen. Ook jou ervaring met knoopjes, bracht me terug in de tijd toen ik klein was , ik speelde met knoopjes uit een pot toen ik logeerde bij een tante. Veel later als tiener leukte ik een oude jas op met grote zilverkleurige knopen en gekleurdband.
    Leuk even terug in de tijd.
    Groetjes Greetje

  2. Mijn kinderen speelden dikwijls met de knopendoos. Dan werd er een ketting van geregen die ze dagen droegen. Als ze die zat waren deed ik de knopen weer bij de voorraad tot de volgende keer als ze weer een manie hadden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.