Handwerkboekjes Cantecleer

Handwerkboekjes Cantecleer
Dit zijn fijne en duidelijke en aantrekkelijke boekjes uit de zeventiger jaren, uitgegeven door Cantecleer. Deze uitgeverij gaf nog veel meer hobby-boekjes uit, die voorzagen in de behoefte van die tijd om met de handen bezig te zijn. Soms zet ik ook wel eens zo’n ‘ander’ boekje op m’n shop, zoals het boekje over Volksschilderen, maar ik probeer me toch vooral te richten op de echte handwerkboekjes. En die handwerkboekjes van Cantecleer zijn heel fijn!

In deze reeks werden ook boekjes uitgebracht over oude handwerk-technieken die opnieuw in de belangstelling kwamen. Voor sommige onderwerpen was weinig concurrentie van andere boekjes, zoals het onderwerp Zaans stikwerk. En dat veranderde ook niet zo snel. Natuurlijk zijn ook nog wel wat meer boeken verschenen over die specifieke onderwerpen, maar niet zo overweldigend veel zoals over de grote onderwerpen zoals haken en breien.
De bedoeling van deze Cantecleer-boekjes was om te zorgen dat technieken zoals Sprang (Egyptisch vlechten) niet in de vergetelheid raakten, maar middels deze boekjes binnen het bereik van iedereen kwam. Dat staat op de achterkant van dit boekje uit 1975.

Leuk om te zien hoe er telkens in de geschiedenis golven waren waarin belangstelling was voor die oude technieken. En reuze leuk dat er nu ook weer zo’n golf is! Als voorbeeld: gisteravond zette ik vast het boekje over Bandweven te koop, met de bedoeling om er vanmorgen over te bloggen. Maar het werd vannacht gelijk al besteld. Illustratief voor de belangstelling voor dit oude boekje. Maar de rest is er nog!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Borduren op gekleurde ondergrond

Palmpasen boompje borduren

Engelwortel in het Stedelijk Museum

Kaarten en speenkruid

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen