Het Komplete Handwerken

Veel handwerksters van de vorige generatie kennen de drie-delige serie van Het Komplete Handwerken. Sommigen zijn blij dat ze hem al veertig jaar in de kast hebben staan, en anderen hebben spijt dat ze hem hebben weggedaan. Maar hoe is dat nou zo gekomen dat zo véél vrouwen destijds deze mappen kochten? Het antwoord is (indirect) te vinden op de wikkel die nog om twee oude Ariadnes zit. Meestal worden die eraf gehaald, maar bij deze nummers zit hij er nog om. En toen ben ik maar eens goed gaan lezen hoe die mappen in 1975 eigenlijk werden aangekondigd. En dat is een super-staaltje marketing, met volop wervende taal! Citaat:

Overweldigende rijkdom! Als u de kaart aan de achterzijde vandaag nog opstuurt hebt u binnenkort kosteloos een ‘probeer-les’ thuis, die u doet kennismaken met een overweldigende rijkdom aan ideeën, materialen en technieken. Kennismaken met de Cursus ‘Het Komplete Handwerken’ die in èlk opzicht wonderbaarlijk is.
Geschreven op een wijze die hem doet lezen als een boeiende roman. In helder voor ieder begrijpelijk Nederlands. Geïllustreerd met kleurenfoto’s die haarscherp de samenstelling van de materialen laten zien, en die u als een kleurenfilm vóórdoen wat u maken wilt. En de duidelijke tekeningen nemen uw handen als ’t ware vast en leiden ze beweging voor beweging naar het gewenste resultaat.
De cursus is uitgevoerd op stevig, hagelwit papier (halfmat zodat het niet hinderlijk glimt bij kunstlicht) waarop de natuurgetrouw kleurenafbeeldingen tot in de kleinste details tot hun recht komen.

Ik ben zelf al heel lang liefhebber van deze drie mappen, en had er zelfs vorige maand nog over geblogd. In dat blogje deed ik ook de nodige aanbevelingen, maar niet zo ronkend als uitgever Enka destijds deed. Ik lees ook nog even op de binnenkant van de wikkel:

“Ik beloof u met deze cursus niet alleen het zelf kunnen maken van mooie, prachtige, wonderlijke, artistieke, grappige, gewoon fijne en buitenissige dingen. … Ik beloof u bovendien met elke cursus-aflevering een stuk gezellige ontspanning.”

En op de achterkant:
“Iets kant en klaar kopen is leuk. Iets zelf maken en bewonderende komplimenten krijgen geeft bovendien een heel aparte voldoening. Het gevoel dat ontstaat wanneer iets onder je eigen handen groeit is moeilijk onder woorden te brengen. Maar heerlijk is het in elk geval. Er wordt geen woord teveel gezegd als ik beweer dat deze cursus voor u één grote ontdekkingsreis gaat worden.”

Leuk toch? Heel veel vrouwen konden destijds zoveel marketing-taal niet weerstaan en namen een abonnement op de losse afleveringen en bouwden zo deze naslagwerken op. En kregen daar geen spijt van.
En willen jullie zien hoe mijn voorraadje mappen in m’n nieuwe boekenkast staat?
Kom maar op met die bestellingen dus!

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Boeken en boekjes over oude merklappen

Scheepjes varen

Geknoopte kussens

Thaise kleuren op het strand van Schier

Comments

 1. Maria Grobben zegt:

  Hi Margriet. Hoeveel gaat me dat kosten om alle 3 delen van het complete handwerken te kopen?
  Naar Canada, alberta. Maria. Mastercard?

  • Margriet Hof zegt:

   ter info: deze mappen zijn naar Canada verstuurd.
   Maar graag wel even overleg als iemand anders uit het buitenland ze ook wil bestellen.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen