Het rode Postcodeboek

Lange tijd was het postcodeboek een veelgebruikt naslagwerk in onze huizen en kantoren. Ik herinner me nog een baantje tijdens mijn studietijd. Ik moest voor het hele adressenbestand van de organisatie de postcodes bij elkaar bladeren. Daar was ik dagenlang mee bezig. Het was 1979 en de automatisering begon pas net aarzelend op gang te komen. Nu heb ik op mijn buro apparaten staan waar die organisatie toen nog niet van kon dromen.

In die lange tijd dat het postcodeboek niet alleen een must was, maar ook een obstakel, maakte iemand eens een mooi omslag. Goed idee, dan ziet het er aantrekkelijk uit! We hebben het boek allang niet meer nodig, maar het is nog steeds reuzeleuk om erin te bladeren. Ik kwam plaatsen tegen waar ik nog nooit van gehoord had:
Assum en Asten, Berkenheuvel en Berkenwoude,  Crailo en Cromvoirt,  Drogt en Drachttercompagn, Eimeren en Elsloo, Flieren en Fluitenberg, Genne en Gemonde, Hamert en Haps, Kadoelen en Kallenkorte, Limmerkoog en Lieveren. Wat een prachtige namen allemaal!

En dan die straten, ik kan echt een hele tijd in zo’n boek bladeren. Je komt de Sportlaan tegen en de  Kerkweg. Dat zegt niet veel, die kom je in heel veel plaatsen tegen. Ook de Provinciale weg en de Parallelweg. Wel handige aanduidingen. De Rijksweg en de Middenweg, dan weet je ongeveer waar je bent.
Maar als je op de Dusseldorperweg bent, of de Huissensestraat, of de Barchemseweg, of de Rotterdamsekaai, dan weet je dat die wegen vroeger naar Dusseldorp of Huissen leidden, en dat je vanzelf wel een keer in Barchem of Rotterdam terecht zou moeten komen.

Ik keek nog eens of ik een leuk rijtje straatnamen met een P kon vinden:
Pottenbakkerssingel, Prinsenhoeve, Puntpoortstraat, Poppenroedestraat, Populierenlaan, Pijpstraat, Proostenweg, Potgietersstraat, Papaverstraat, Papendonk, Pascallaan, Patrijsstraat, Pettemerweg, Plein 1945, Peppelhof, Parklaan, Plantsoen, Postbaan, Populierenplein, Prunuslaan, Prinsengracht, Prinsensingel, Prinsenstraat, Paulus Potterstraat, Pinksterbloemstraat, Platanenlaan en de Parkweg

En zo vermaakte ik me prima met dat oude boek. Voor wie er ook nog één heeft: je kunt er dus een omslag om doen, dan is het als relikwi uit een overgangstijd nòg mooier om te bewaren. Want wie nù nog zo’n boek heeft liggen, die is blij dat hij het heeft bewaard. Deze boeken zijn verzamelaars-items geworden. En je kunt er nog ùren in bladeren.

2 gedachten over “Het rode Postcodeboek”

  1. Ik heb van februari 1981 t/m september 1991 in Eindhoven gewerkt. Hier vond ik in de telefoongids de studentenhuizen in Eindhoven. Ieder studentenhuis had toen een vaste aansluiting en een vermelding in de telefoongids. Xsskopukoperaftotophetbot, Waudenheuvel, Boven de bakker, Dommelzicht en nog veel van deze creatief bedachte namen stonden in de gids. Je kon er “uren” aan besteden.

  2. Hallo Johannes,
    Wat een leuke vermeldingen, die kende ik niet!
    Ik weet nog dat ik zelf dit postcodeboek eerst ook nog een tijdje heb doorgebladerd voordat het op de post ging, maar ik had er toen niet aan gedacht om de vermeldingen van de studentenhuizen te lezen. Geinig!
    Als ik ooit nog eens een exemplaar tegenkom, ga ik zeker even zoeken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.