Het rode Postcodeboek

Lange tijd was het postcodeboek een veelgebruikt naslagwerk in onze huizen en kantoren. Ik herinner me nog een baantje tijdens mijn studietijd. Ik moest voor het hele adressenbestand van de organisatie de postcodes bij elkaar bladeren. Daar was ik dagenlang mee bezig. Het was 1979 en de automatisering begon pas net aarzelend op gang te komen. Nu heb ik op mijn buro apparaten staan waar die organisatie toen nog niet van kon dromen.

In die lange tijd dat het postcodeboek niet alleen een must was, maar ook een obstakel, maakte iemand eens een mooi omslag. Goed idee, dan ziet het er aantrekkelijk uit! We hebben het boek allang niet meer nodig, maar het is nog steeds reuzeleuk om erin te bladeren. Ik kwam plaatsen tegen waar ik nog nooit van gehoord had:
Assum en Asten, Berkenheuvel en Berkenwoude,  Crailo en Cromvoirt,  Drogt en Drachttercompagn, Eimeren en Elsloo, Flieren en Fluitenberg, Genne en Gemonde, Hamert en Haps, Kadoelen en Kallenkorte, Limmerkoog en Lieveren. Wat een prachtige namen allemaal!

En dan die straten, ik kan echt een hele tijd in zo’n boek bladeren. Je komt de Sportlaan tegen en de  Kerkweg. Dat zegt niet veel, die kom je in heel veel plaatsen tegen. Ook de Provinciale weg en de Parallelweg. Wel handige aanduidingen. De Rijksweg en de Middenweg, dan weet je ongeveer waar je bent.
Maar als je op de Dusseldorperweg bent, of de Huissensestraat, of de Barchemseweg, of de Rotterdamsekaai, dan weet je dat die wegen vroeger naar Dusseldorp of Huissen leidden, en dat je vanzelf wel een keer in Barchem of Rotterdam terecht zou moeten komen.

Ik keek nog eens of ik een leuk rijtje straatnamen met een P kon vinden:
Pottenbakkerssingel, Prinsenhoeve, Puntpoortstraat, Poppenroedestraat, Populierenlaan, Pijpstraat, Proostenweg, Potgietersstraat, Papaverstraat, Papendonk, Pascallaan, Patrijsstraat, Pettemerweg, Plein 1945, Peppelhof, Parklaan, Plantsoen, Postbaan, Populierenplein, Prunuslaan, Prinsengracht, Prinsensingel, Prinsenstraat, Paulus Potterstraat, Pinksterbloemstraat, Platanenlaan en de Parkweg

En zo vermaakte ik me prima met dat oude boek. Voor wie er ook nog één heeft: je kunt er dus een omslag om doen, dan is het als relikwi uit een overgangstijd nòg mooier om te bewaren. Want wie nù nog zo’n boek heeft liggen, die is blij dat hij het heeft bewaard. Deze boeken zijn verzamelaars-items geworden. En je kunt er nog ùren in bladeren.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Fraaie franje

Geborduurd schilderij vogeltjes bloemetjes vlindertjes

Borduren in gobelin

Miniatuur garen en band op antiekmarkt

Zomerse antiekmarkt

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen