Historische kruissteekpatronen

Boordevol bloemen zijn de borduurpatronen uit de Biedermeiertijd. Prachtige bloemen in aansprekende kleuren werden vroeger volop weergegeven in petit point, kruissteekborduurwerk en gobelin. De geborduurde bloemen werden ingelijst tot prachtige schilderijen en ook verwerkt in allerlei nuttige en decoratieve voorwerpen, zoals portefeuilles, kleedjes, zakdoekjes, albums, schellekoorden, servetten en haard-schermen.

De meeste van al die gebruiksvoorwerpen zijn versleten en weggedaan, maar gelukkig zijn er nog wat patronen die eraan ten grondslag hebben gelegen, bewaard gebleven. Tientallen jaren waren die patronen ‘ouderwets’ en niet meer interessant, totdat er verzamelaars kwamen die zagen hoe mooi ze waren. In ons eigen land was het het echtpaar Landwehr wat een complete verzameling aanlegde en daar is later een mooi boek van uitgegeven: Historische Kruissteekpatronen.

Ook in Duitsland en Engeland zijn dergelijke boeken uitgegeven, die de oorspronkelijke patronen heel mooi weergeven, zoals De Alt-Wiener stickmuster en de Schöne alte Stick-vorlagen. Het romantische borduurwerk wat in de 19e eeuw werd gemaakt wordt ook wel Berlin Woolwork genoemd. De patronen werden vroeger met de hand ingekleurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.