Kersthummel

Veel mensen zijn dol op de Hümmelbeeldjes. De echte Hümmels van keramiek worden met de hand gemaakt en zijn daarom ook duur. De Hümmels zijn beeldjes van zoete lieve kindertjes die onschuld (innocence) uitstralen. De naam ‘hummel’ is nu een koosnaam geworden voor een klein kindje (“ach wat een lief hummeltje”), maar het kan ook een Duits kanon uit de Tweede Wereldoorlog betekenen. Maar daar wil ik nu niet over nadenken, het is leuker om wat te schrijven over de naamgeefster van deze beeldjes.

Dat was Zuster Maria Innocentia Hummel. Zij werd geboren rond 1900 en was non in een klooster. Voordat ze daar intrad had ze gestudeerd aan de Academie voor Toegepaste Kunsten en eenmaal in het klooster ging ze door met tekenen. Haar tekeningen werden gepubliceerd op ansichtkaarten en die werden gezien door Franz Goebel. Hij maakte een afspraak met haar en dat resulteerde in de fabricage van de beeldjes, die wereldberoemd werden. De eerste beeldjes ontstonden in Duitsland in 1935. Des te idioter dat ze dan een paar jaar later die kanonnen óók ‘Hummel’ gingen noemen. Maar ja, daar wou ik het niet over hebben.

Van veel Hummels zijn ook borduurpatronen gemaakt, en zo zijn de hummeltjes ook in geborduurde vorm te zien. Dit is een kerst-hummel, dat kan kennelijk ook al. Als de fantasie eenmaal rolt kan er veel. Je kunt zelfs kanonnen laten rollen. Sorry, ik krijg het er niet uit.
Dit hummeltje vond ik nog wel toepasselijk voor de kersttijd. (We kunnen beter muziek maken dan oorlog, en nou stop ik erover.)

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

De Stermagnolia bloeit

Drie keer twaalf ontwerpen van Gerda Bengtsson

Boeken Creatief bezig zijn voor de vrouw

Borduurwerkjes oude ambachten

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen