Kroatische en Oosterse borduurmotieven

Drie boeken etnische borduurmotieven
Onder liefhebbers van handwerk is ook altijd aandacht geweest voor handwerk uit andere culturen. Deze boeken verschenen ruim veertig jaar geleden en waren voor die tijd heel bijzondere uitgaven. Het fijne naaldwerk met de in elkaar grijpende motieven uit het Nabije Oosten beleefde al sinds Oudtestamentische tijden een grote bloei, maar toch bleef deze wijze van stofversieren Boek Arabeskenvrijwel onbekend in ons land tot er middels het boek “Arabesken” eindelijk voor het eerst aandacht voor kwam.
De oude volkskunst uit zowel Kroatië als uit Israël en Libanon en Noord-Afrika levert een overvloed aan verschillende technieken, motieven en toepassingen en het is mooi om deze boeken (uit in de zeventiger jaren werden uitgegeven) door te bladeren.
Het boek “Borduurmotieven uit de Kroatische volkskunst” heb ik al vaker verkocht, maar nu weer twee nieuwe.
Het boek “Arabesken” plaats ik voor het eerst in m’n shop. Er is moeilijk aan te komen,  maar gister vond ik eindelijk een exemplaar. Daarbij dacht ik aan iemand die ik begin dit jaar opzocht (toen maakte ik deze mooie foto’s bij haar) maar die begin deze zomer overleed. Zij hield ook zo enorm veel van dit oosterse handwerk en wist er zo veel van. Ik denk nog elke dag aan haar en ik mis haar.

En nu heb ik zomaar nog weer eens een gedachte. Deze boeken verschenen dus voor jhet eerst in de zeventiger jaren, toen er nog lang niet zoveel ‘vreemdelingen’ in ons land waren als nu. We leven nu in een tijd waarin het thema ‘andere culturen’ dagelijks in onze aandacht wordt gebracht. Integratie en kennis-nemen van en openstaan voor andere tradities zijn telkens weerkerende woorden. Daarbij wordt ook vaak veel aandacht besteed aan andere voedsel-tradities. Sinds Nederlanders in de zeventiger jaren onze aardappels af en toe afwisselden met macaroni en bahmi, is er nog véél meer gebeurd op voedselgebied. We gingen ook openstaan voor eten uit andere culturen: Thais, Mexicaans, Grieks, Italiaans etc. En de nieuwkomers openden talloze restaurants waarin zij hun eigen potjes kookten en wij kunnen mee-eten.  Zo namen we (een beetje) kennis van al die culturen, die ons land binnenkwamen.
Maar wat goed om dus te weten dat ‘handwerksters’ dus al heel lang op die ontwikkeling vooruit liepen. Handwerksters hebben al veel langer open gestaan voor de rijkdom uit andere culturen!
En daarom hebben we nu nog deze mooie (tweedehands) boeken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 gedachte over “Kroatische en Oosterse borduurmotieven”

  1. Update: het mooie boek Arabesken werd gelijk al besteld.
    De boeken over Kroatische borduurmotieven zijn er nog wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.