Naaiboeken met patronen

Zelf naaien was voor vele vrouwen van de vorige generaties vanzelfsprekend en daarbij werden steeds mooiere resultaten behaald die niet onderdeden voor kleding uit de winkel. Meer nog: vrouwen die zelf naaiden zagen er veel béter uit! Ze kochten mooie stoffen, namen hun eigen maten op, en gingen met behulp van geperfectioneerde patronen aan de slag. Er is enorm veel genaaid vroeger en nu worden deze oude maar stijlvolle en modieuze patronen herontdekt.
In de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren waren de coupeuse-opleidingen grondig en gedegen en daarbij werden veelal Duitse grondpatronen en methoden gebruikt. In deze serie plaats ik een aantal van die Duitse en nu zeldzame boeken “für die Damen-Schneiderei” in m’n shop.
Ook plaats ik twee gestencilde patronen, als contrast met die degelijke en dure boeken, maar ook als illustratie van hoe het zelf-naaien volop werd gestimuleerd. Deze patronen werden uitgegeven door het Instituut voor schriftelijk onderwijs, maar er waren ook tal van andere initiatieven die zulke losse patronen uitgaven.

En dan zijn er de Simplicity’s en de Burda’s! Vanouds toonaangevend in de zelf-naai-methoden. Duizenden vrouwen werden hierdoor gestimuleerd om zelf te knippen en te naaien. Ze spiegelden zich aan de mooie modellen, volgden de simpele aanwijzingen op die zo toegankelijk werden gemaakt als het maar kon, en naaiden voor zichzelf en hun gezinnen de mooiste kleding. Nog steeds zijn dit fijne boeken die goede diensten kunnen bewijzen voor de nieuwe enthousiaste naai-generatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013