Namen op merklappen

Collage vier merklappen Noordbarge
Vier meisjes uit Drenthe (zusjes en misschien een nichtje) maakten allevier een merklap. Die lapjes horen bij elkaar te blijven, vond ik en ik was dan ook blij dat ik dit voorjaar deze vier merklappen kon verkopen aan een liefhebber. Zij had al vaker onderzoek gedaan naar de achtergronden van de namen en jaartallen die op oude merklappen staan vermeld. Honderd jaar nadat deze lapjes zijn gemaakt, kunnen wij nog de namen van de maaksters lezen en die intrigeren om meer te weten over de levens die bij die namen hoorden. Ik vind dat ook heel mooi van onze tijd: er zijn vrouwen die zich interesseren voor de historie en die aan de hand van dit soort overgeleverde merk- of stoplappen dan een onderzoek doen naar de achtergronden. Daardoor kunnen we ons allemaal nog meer realiseren dat het niet zomaar ‘interessante lapjes’ zijn, maar dat de maaksters destijds meisjes en jonge vrouwen waren aan wie we ons kunnen relateren. Hun levens zijn veelal voorbij, maar via hun nagelaten merklapjes lezen we toch weer even hun namen.

En nu heb ik óók sinds een week zo’n merklapje bij mij thuis hangen. Eentje die ik beslist niet ga verkopen. Het is een ingelijst merklapje waar een voor mij bekend verhaal achter schuilgaat, want ik ken de maakster al 40 jaar.  Dat lapje is nu nog te persoonlijk om het op mijn blog te laten zien. Het is het merklapje van mijn schoonmoeder. Een paar maanden geleden werd ze ziek en het werd duidelijk dat zij niet meer terug kan naar haar huisje. Een week geleden begonnen we met de familie alvast wat op te ruimen. Hoe zou het verder gaan? Dat wordt deze dagen steeds duidelijker. Het was een intensieve week voor ons. En er ligt opnieuw een drukke dag voor ons. Ik heb eigenlijk niet echt tijd om te schrijven. Maar ik ervaar ‘even bloggen’ ook als mooi. Ik mag even wat met jullie delen. Ik probeer dat op zo’n manier te doen dat het niet al te persoonlijk wordt. Voor vanmorgen dus deze gedachte: op elk merklapje staat een naam en die naam hoort bij een leven. Vandaag ben ik opnieuw intens betrokken bij het leven van mijn schoonmoeder.

(Als het straks weer wat rustiger is, heb ik nog wat meer van dit soort merklappen te koop. Daar is in deze tijd veel belangstelling voor.)

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Voor Goed

Kussen met tapisserie

Batik

Een heel oud kussen

Reacties

  1. hannie zegt:

    STERKTE MET DEZE MOEILYKE VERHUIZING. HANNIE.

  2. Sterkte!! Fijn dat jullie samen voor je schoonmoeder kunnen zorgen.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen