In onze tijd zijn we eraan gewend geraakt dat handwerk-benodigdheden kant-en-klaar en kleurrijk zijn en dan is het interessant om nog eens te kijken naar vijftig of tachtig jaar geleden. Wie in de zestiger jaren een kerstkaart wilde borduren kon terecht bij de ontwerpen van Pako, die afgedrukt waren op patroonvellen in zwart-wit. Het zien van zo’n patroonvel maakt het nog leuker als je misschien eens zo’n hele oude kerstkaart tegenkomt, die met behulp van zo’n patroontje gemaakt is. De uitstraling van deze kersttafereeltjes is lieflijk en hartelijk maar de afwerking is minder uitbundig dan hoe het nu wordt gedaan.
Een oud kranteknipsel brengt ons nog verder terug in de tijd: 1940. Op 7 december van dat eerste oorlogsjaar schreef een onbekende krant de volgende tekst: “Sint Nicolaas is vertrokken… over enige weken meldt het Kerstmannetje zich, en ook dien moeten we alle eer bewijzen. We maken een engel tegen een wand van sterren. Bijzonder aardig is dit motief te gebruiken voor een tafelloper uit mooi koningsblauw grof linnen. Maar ook als wandversiering of op zwaar zaklinnen aangebracht zal dit motief het schitterend doen.”
Tot nu toe heb ik geprobeerd alle ‘kerstmannetjes’ van mijn blog te weren, maar nu komt er dus toch één aanzetten, tachtig jaar geleden al op weg gegaan.
Maar het is leuk om deze oude patronen te zien en de nog bruikbare Pako-patronen plaats ik voor een liefhebber in m’n shop.