Oude tijdschriften Breien

Oude Tijdschriften Breien

In het Fries Museum in Leeuwarden is een tentoonstelling over Breien! die een ‘warm publiek’ trekt. Dat zei de receptioniste, want ze vond de bezoekers tot dan toe ‘warme en geïnteresseerde mensen’. Ik ging eergisteren naar deze tentoonstelling en deed gelijk dezelfde avond nog verslag maar ik wil er nog veel meer over vertellen. Het is een brede tentoonstelling, interessant voor oudere mensen (die veel herkenning vinden in het materiaal uit het begin en het midden van de vorige eeuw), voor vrouwen van tussen de 40 en de 60, die in onze vroegere jaren zoveel truien breiden, daartoe aangespoord door de mode en heel veel handwerktijdschriften. En voor jongeren, die allerlei toepassingen zien die nu hip zijn, zoals het breien van dieren.
Ik mik me in dit blogje nu even op die middelste groep: de ‘warme vrouwen’ die graag wilden dat hun gezinnen warm werden gehouden door eigen gebreide truien.
We hadden in die jaren talloze patronenbladen tot onze beschikking en daarvan lagen ook wat voorbeelden in de vitrine. Die fotografeerde ik. Met veel plezier want ik vond het heel leuk om al die tijdschriften daar te zien. En ik herkende er veel van.

Collage oude breitijdschriften in vitrine
Toen ik twee jaar geleden begon met m’n shop met oude handwerkboeken en handwerken, heb ik wel geaarzeld of ik ook tijdschriften zou gaan verkopen. Ik kwam er af en toe wat tegen, maar het is best wel wat werk om die allemaal in m’n shop te zetten en ik dacht dat er toch geen belangstelling voor zou zijn. Misgedacht! Ik kreeg juist opvallend veel mailtjes van vrouwen die naar één specifiek tijdschrift zochten, waar ze vroeger iets uit hadden gebreid en wat ze waren kwijtgeraakt. Of wat ze hadden weggedaan bij een verhuizing. Nu breien zo in de mode is, willen sommigen nog graag weer hetzelfde maken wat ze vroeger ook maakten. Soms vertelt iemand die zo’n tijdschrift bestelt er ook wat bij: “Vroeger maakte ik een trui hieruit voor m’n dochter, en nu wil ik dezelfde trui breien voor m’n kleindochter.” Zo leuk!
Het geeft voldoening als ik dan een tijdschrift kan leveren waar iemand soms al heel lang naar op zoek was.

Tijdschriften-Breien(2)
En nu dan deze tentoonstelling over Breien in het Fries Museum. Toen ik die tijdschriften daar in de vitrine zag liggen, wist ik na één blik dat het niet gek is dat ik dit doe. Die oude tijdschriften over breien zijn weer geliefd en gezocht.
En ze geven ook heel veel nostalgie! Dat had ik bij het tweede tijdschrift op deze foto: Margriet breishow. Dit is een heel oud nummer, helemaal beduimeld en volop gebruikt. Ik had hem nog niet op m’n shop staan omdat ik hem eigenlijk te oud vond. Nu plaats ik die er toch in. Met ook in de galerij een foto van de trui die ik zelf breide voor m’n dochtertje. Ik was toen helemaal wèg van die trui, en nu ik dat plaatje weer zie…. zo leuk! En ik denk dat ik vast niet de enige ben met goede herinneringen aan dit oude tijdschrift.
En verder: Nicole en Sandra en Linda en Diana en Neveda en Caroline bieden volop nostalgische en weer bruikbare patronen! Deze tijdschriften vind je in m’n shop.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Antiekmarkt

Onthaast u

Oranje patchwork kleedje aan tak met bloesem

Oranje patchwork kleedje

Drie tasjes

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen