Oude tijdschriften haken

Al heel lang verschijnen er tijdschriften speciaal voor vrouwen en lange tijd was het gebruikelijk dat in die tijdschriften een patroon stond voor een gehaakt kleedje. Soms knipte iemand dan zo’n patroon uit met de bedoeling om het later te gebruiken. Af en toe kom ik zo’n oud en verfrommeld patroon tegen en dat is altijd leuk om te zien.
Later verschenen er aparte tijdschriften en het tijdschrift Fijne gehaakte Kantjes, Kleedjes, en Spreipatronen is het oudste tijdschrift in deze serie van twaalf.
Nog weer later, in de zeventiger jaren, was het haken zò populair dat uitgevers makkelijk hun mooi-vormgegeven tijdschriften in vier talen konden uitbrengen, want in meerdere landen was er belangstelling voor deze haak-tijdschriften. Het 3 Suisses-tijdschrift met Gezellige Haakmodellen verscheen ook als Decors de la Maison, Special Handarbeitsheft en Home Decoration. Alleen de voorkant was voor alle vier de doelgroepen hetzelfde, maar de inhoud van dit exemplaar is gewoon helemaal Nederlands.
Andere uitgevers, zoals Neue Mode, plakten gewoon een lelijke stikker op de voorkant, om daarop aan te geven dat dit grote handwerkblad met decoratieve voorbeelden een Nederlandse bijlage heeft.
Het mooiste tijdschrift van deze serie is denk ik de Burda Kantjes Haken. Zij deden het meest hun best om die prachtige patronen uit grootmoeders tijd opnieuw na te maken en te presenteren in heel mooie foto’s.
En dan is er nog de Ariadne Special, waar velen (ik ook) goede herinneringen aan hebben. En de rest wijst zichzelf wel. Die oude tijdschriften grepen terug op vroegere haakpatronen, en nu grijpen we weer terug naar die vroegere haaktijdschriften. De presentatie van de mooie Kunsthaakwerkjes verandert, maar de haakpatronen en het  haakplezier niet. Nog steeds even-mooi en even-groot!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.