Oude tijdschriften haken

Een gehaakt kleedje hoorde er in de vorige eeuw helemaal bij. En dat begon al heel vroeg in die eeuw. Lange tijd werden de patronen voor die haakwerkjes gepubliceerd in damesbladen en ook vaak in kranten. Later verschenen er speciale tijdschriften, o.a. van uitgevers Bruil en Beyer. Die boekjes werden gebruikt tot ze helemaal versleten waren en dat was niet zo moeilijk want de kwaliteit van het papier was matig en de omslag sleet snel door. Toch werden sommige van die oude boekjes nog tientallen jaren bewaard, maar erg veel zijn er niet meer van. Bijzonder als ik er nog eens wat tegenkom!

Voor deze negen heb ik heel lang gespaard en nu kan ik ze weer eens aanbieden. De meeste had ik al eerder in m’n shop en daarom staan ze nu niet ‘vooraan’ maar ergens diep weggestopt bij de tijdschriften ‘Haken’. Een liefhebber vindt ze daar vast wel. Het leuke van deze patronen is het weten dat je daarmee iets kunt maken wat precies hetzelfde is als wat onze oma’s ook konden maken. En het mooie van deze uitgaven is de foto’s die erin staan. Op het papier mag dan bezuinigd zijn, maar nìet op de kwaliteit van de foto’s. Die foto’s waren toen al heel mooi.
Ik kon geen jaartallen vinden in deze tijdschriften. Het enige wat houvast geeft is de prijs: 47,5 cent, en later 65 cent of zelfs 1 gulden en 25 cent.

1 gedachte over “Oude tijdschriften haken”

 1. Ik vind net een boekje Nooit uitgegeven haakpatronen met handleiding
  Kleden kleedjes en handschoen.
  B44 60ct
  ” rondhaken”
  Hollandse uitgave A. En H. Bruil Doetinchem.

  Heb zelfs een doos vol gemaakte kleedjes, handschoentjes door mijn schoonmoeder ( geb. 1922 – 2023) gemaakt.
  Hoe bijzonder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.