Prachtdracht uit Hierden

Vlakbij Harderwijk ligt Hierden, een van oudsher boerendorp met mooie oude boerderijtjes. Hier werd tot relatief kort geleden nog streekdracht gedragen. Op de ochtend van tweede Paasdag maakten we hier een lange wandeling. De wandeling startte in het dorp. Daarna volgde een uitgestrekt stuk langs open vlakte. Hierachter ligt het Veluwemeer.

Na de wandeling van bijna 10 kilometer waren we er helemaal klaar voor om de tentoonstelling Prachtdracht te bezoeken. Deze is specifiek gericht op de streekdracht uit Hierden.

Dit tegeltableau toont boerinnen die terugkomen van de eier- of botermarkt.
De poppen bij de ingang van de tentoonstelling tonen hoe de oude dracht van de Noord Veluwe werd vervangen door nieuwere. Streekdracht is ook mode, en dus ook aan verandering onderhevig.
Er was vroeger een grote variatie aan Hierdense kraplappen. In kleur en motief, maar ook in materiaal. Ze konden van fluweel, katoen, zijde of satijn zijn. Of van ‘tebee’, een dichtgeweven wollen stof. Of van sits. Keus genoeg dus.
Doordeweeks werd bij de uitgaansdracht over de kraplap een witte doek met daarover een katoenen bonte halsdoek gedragen. De doeken werden dubbelgevouwen in een punt en dan in plooitjes gelegd en dan met spelden vastgestoken op de hemdrok. Op een informatiebordje las ik dat sommige meisjes uit Hierden onderweg naar school de spelden loshaalden en de doeken opnieuw vastmaakten, maar dan onder de oksel. Ze waren bang om voor ouderwets uitgemaakt te worden.

Zo ging het in deze tentoonstelling over veranderde mode, ook in de streekdracht. In onze tijd bewonderen we de mooie combinaties van stoffen en patronen. Maar dat er van alles verandert is wel duidelijk. Het was vandaag de warmste Tweede Paasdag ooit gemeten. Ik liep in een jurk met korte mouwen en op zo’n warme dag ben je blij dat er geen strenge kledingvoorschriften meer zijn. Toch is het ook verrijkend om kennis te nemen van de rijke geschiedenis van streekdracht. Nog tot ver in de vorige eeuw beleefde men de eenheid van de eigen groep door zich te kleden in een eigen stijl en mode.

Het was heel mooi om eerst een wandeling te maken in het gebied waar deze streekdracht werd gedragen, en daarna de tentoonstelling te bezoeken. We hebben ons voorgenomen om vaker zulke combinaties te gaan maken van wandeling-tentoonstelling.
De tentoonstelling Prachtdracht is nog tot 12 mei te zien in het Stadsmuseum van Harderwijk.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kleine kadootjes

Wandeling

Oude tijdschriften Anna: plezier met handwerken

Handwerkencyclopedie van Dillmont

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen