Merklap met tijdschriftfoto

Deze merklap heb ik al een tijdje in mijn bezit, hij is heel mooi gemaakt met fijne kleine steekjes op fijnmazig linnen. Ik wist niet waar het patroon van was, maar daar kwam ik achter toen ik een paar bewaarde tijdschriftvelletjes vond: Dat is ‘em! Zoiets is leuk om tegen te komen.
Op de beschrijving naast de grote foto staat de aankondiging: “Merkjuweel van vroeger“, en daaronder de tekst: “Is het geen juweeltje, deze merklap met motieven naar eeuwenoud model? Een ‘oefenlap’ heette dat vroeger, maar een kunstig handwerk is het nu. De voorstellingen van heel oude merklappen dienden als voorbeeld voor dit pronkstuk, dat vast een ereplaats in uw huis zal krijgen.”

Daaronder nog wat technische gegevens, zoals het werken met twee draadjes splijtzijde, en de tip om alleen één motief te borduren als je zo’n grote lap teveel werk vindt. En tenslotte de gegevens om het telpatroon te bestellen (voor vier gulden). Maar verder niets over dat dit typische Marker randjes waren; dat was denk ik iets wat in die tijd nog niet zo interessant was. Eerst ging het er denk ik meer om om die oude merklappen in de aandacht te brengen.

Op het voorbeeld lees ik ‘1975’ en misschien heeft de borduurster er dus acht jaar over gedaan en vermeldde toen ook de maand waarin ze het laatste draadje afhechtte. Dat zou wel een beetje lang zijn. Zo is er van alles te vergelijken als je bij toeval later zulke bewaarde tijdschriftvelletjes tegenkomt. Mooi dat sommigen dat deden, want ze geven nu wat extra informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.