Artikelen tijdschriften merklappen

“De merklap is terug!” “Eerherstel voor de merklap!” “Merkjuweel van vroeger” “Oude merklappen opnieuw ontdekt”!
Vanaf de tachtiger jaren, en ook al eerder, besteedden alle damestijdschriften aandacht aan de merklappen-mode (en droegen daardoor ook bij aan die mode).
Er verschenen reportages van zoektochten naar oude lappen, interviews met merklapdeskundigen zoals Joke Visser, en foto’s van oude merklappen die verrassend goed pasten in de interieurs van toen.

De Ariadne deed volop mee met gratis borduurpatronen (in de nieuwste antiektrend) en met veel artikelen in de tijdschriften. Ook stimuleerden zij de trend om moderne merklappen te maken en daarvoor gaven ze ook allerlei ideeën en patronen.
Bekende uitgevers van handwerkpakketten sloten aan met kant-en-klare pakketten waarin patroon en materiaal bijeen gevoegd waren. Die pakketten werden heel populair.

Al heel lang verzamel ik alles wat ik tegenkom met publicaties over oude merklappen. Soms hebben mensen een paar pagina’s uit een oud tijdschrift bewaard en die zijn nu interessant voor mensen die de geschiedenis van de aandacht voor merklappen willen bestuderen. Deze verzameling is denk ik wel uniek. Er zitten ook wat oudere knipsels tussen en het is ook heel leuk om de toepassingen van vroeger te zien. Bijvoorbeeld een vestje van Hollandia wol, waar merklapfiguurtjes op zijn gemaasd.
De boodschap die ik met deze collage wil overbrengen is: merklappen staan al heel lang in de belangstelling, en tijdschriften droegen daar flink aan bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.