Richelieu borduurwerk

Boek Richelieu
Richelieu is een witborduurtechniek die honderd jaar geleden heel populair was. Men versierde er linnengoed en kleding mee en het werd ook veel toegepast op kleedjes. Vooral in chique interieurs komt de verfijning goed tot z’n recht: het harmonieert goed met een zilveren theeservies of een mahoniehouten salontafel of met geslepen glas of met petitpoint borduurwerk in kunstig bewerkte lijstjes. En met droogbloemen. Vroeger werd er altijd op wit of ecru linnen gewerkt, of op katoen. Karakteristiek voor dit borduurwerk zijn de dicht op elkaar uitgevoerde festonsteken, en de verbindingen met staafjes, terwijl een deel van de stof is weggeknipt. En het is mooi om daar een contrasterende kleur achter te leggen.

Lang geleden maakte iemand eens een theemuts in deze techniek en op latere leeftijd besloot ze hem uit elkaar te halen om hem te wassen. Maar daarna kwam het er niet meer van om de theemuts ook weer in elkaar te zetten. Dat mag iemand anders nu doen. In onze tijd gebruiken we weliswaar geen theemutsen meer, maar het staat nog steeds wel chique als je een mooi servies hebt en je zoekt daar nog een verfijnd handwerkje bij.
Het boek La Broderie Richelieu geeft 25 van die oude patronen. Met veel mooie foto’s van alles wat er zo mooi bij staat: zilveren theelepeltjes en bonbons op een porseleinen schaaltje en een oude familiefoto in een klein ovaal lijstje ….. daar hóórt gewoon een kleedje van richelieu bij….

3 gedachten over “Richelieu borduurwerk”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.